Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!

  • видин домакинства национална конференция Видин домакинства национална конференция на адвокатурата

    За втори път Видин бе домакин на национална конференция на българската адвокатура. Тя се проведе от 6 до 9 октомври, а неин домакин бе Адвокатска колегия-Видин, една от най-старите в страната. Във форума взеха участие около 150 адвокати, а темата й бе „Актове, постановявани от адвокатските  съвети и Висшия адвокатски съвет. Видове и способи за обжалване.“ Председателят на Адвокатска колегия- Видин Славяна Младенова приветства участниците и гостите в залата на областна администрация.

    Националната конференция бе официално открита от Председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.  „Когато пътувах насам забелязах колко красив е Северозападния край на България. Той има нужда от подкрепа за развитие и ние затова избираме малки градове за нашите конференции, за да дадем приноса на Адвокатурата в това отношение. Наскоро обърнах внимание на министъра на икономиката, че трябва да се насочват инвестиции в областните градове, а той потвърди, че се предвиждат значими инвестиции в индустриалната зона на Видин и по други програми, и ние трябва да съдействаме за това. Темата на националната конференция е много интересна и аз се надявам тя да не е просто презентации, а да се превърне в диалог за очакванията ви към ВАдвС и обратно“ , заяви адвокат Дерменджиев.

    Приветствия към участниците отправиха официалните гости –областният управител на Видин Огнян Асенов, зам.-кметът Десислава Тодорова, председателят на Окръжен съд- Видин Илия Илиев и Наталия Илиева- Председател на националното бюро за правна помощ.

    Говорители по темата за решенията на адвокатските съвети бяха председателите на колегии от София- Стефан Марчев, Варна- Димитър Петров, Златина Йовчева от Стара Загора и Евгени Попов от Габрово.  Модератори на дебата за обжалването на решенията на Висшия адвокатски съвет и нуждата от промяна бяха заместник-председателя му Валя Гигова и членовете Ели Христова и Атанас Стоянов.

    „Освен, че доведе около 150 адвокати във Видин, есенната конференция оставя следи в две посоки. Едната е връщане и запазване паметта за миналото. Това е откритата паметна плоча на адвокат Илия Цанов от Видин- защитник на ботевите четници. Той е наш съгражданин, знакова фигура и професионална гордост за цялата българска адвокатура, за видинската особено.  Отдавна трябваше той да бъде зачетен и аз се радвам, че по време на нашия мандат на Съвета на Адвокатска колегия - Видин, успяхме да направим негова паметна плоча. Посоката към бъдещето е създаването на Адвокатската гора. Заедно с колегите посадихме 32 дървета в Крайдунавския парк. Това е подарък на Адвокатска колегия-Видин към местната общност. Те са 22 брези и 10 явора, като подкрепящите колчета са с табелки. Те символизират 27-те адвокатски колегии от различните области, 3-те управителни органа на адвокатурата – Висшият адвокатски съвет, Висшият контролен съвет и Висшият дисциплинарен съд, Националното бюро за правна помощ и Центъра за обучение на адвокати.  

    Част от програмата на събитието бе и заседание на Висшия адвокатски съвет, Среща на председателите на адвокатски колегии, среща на Главния секретар на Висшия адвокатски съвет със секретарите на колегиите, среща на Националното бюро за правна помощ с представители на колегиите, както и културна програма, включваща посещения на Дунав мост 2, крепостта Баба Вида и Белоградчишките скали,  пътуване по река Дунав. Гостите бяха впечатлени и възхитени от организацията, местните изби и кухня, подчертаното лично отношение към всеки един от тях, както и от красотата и достолепието на старата българска столица Видин. Те получиха тематични подаръци, част и които бяха красиви реплики на средновековна керамична чаша със символите – знамето и герба на Видинското царство и логото на Адвокатска колегия Видин.

    ...

    Видин домакинства национална конференция на адвокатурата
    Начало /  /  /  / Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!...


  • видин домакинства национална конференция Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!

    В него четете:

    Финансират с милиони проекти в Северозапада

    Видин домакинства национална конференция на адвокатурата

    Д-р Кети Ценова е новият шеф на врачанската болница

    Надя Петрова е петият депутат от Монтана

    Параклис и фестивал си има Върбица

    Ученици и учители от СУ „Христо Ботев“ посетиха Турция

    Бяла лястовица ще има във Враца

    Уникално събитие имаше в Чипровци

    Професор стана почетен гражданин на община Бойчиновци

    Откриха модерен фитнес в Белоградчик

    Кметове искат ускоряване на процедурите по европейските проекти

    Отпуснаха 3 милиона и половина за ремонт на видински булевард

    Ректор връчи дипломи на видински абсолвенти

    Недостиг на магистър-фармацевти и аптеки има в Монтанско

    Изписаха “Видин” с теменужки

    Ученици интервюираха млади учители

    Пет мездренски училища получиха финансиране

    Детско полицейско управление заработи във Враца

    Голям фестивал правят на емблематичната улица Търговска

    Светла Дамяновска подреди самостоятелна изложба живопис

    “Поетическа обсерватория” Белоградчик стана на 40 г.

    Национален фолклорен фестивал оглася Рогозен

    Реплика на римска лусория акостира при Оряхово

    Симеон Пенев с бронз от европейско по сумо

    Четири медала за малки атлети

    Видински гребци бяха отличени от спортния министър

    Ботев изпусна трите точки от Арда

    Изразителна победа за Монтана

    Селановци спечели дербито с Оряхово

    Обяви

    ...

    Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!
    Начало /  /  / Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!...


  • Новини от общините в област Видин

    ...

    ОБЛАСТ ВИДИН
    Начало /  / Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!...


  • видин домакинства национална конференция ВИДИН

    Новини от община Видин

    ...

    ВИДИН
    Начало /  /  / Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!...


  • видин домакинства национална конференция Анджелика е първото бебе във Видин

    Момиченце е първото бебе за новата 2023 година на община Видин. Анджелика е проплакала днес в 8:20 ч. в Отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „Света Петка“. Бебето е с тегло 3150 гр и ръст 52 см и е втората рожба на 25-годишната Борислава Миткова от град Видин.

    Общината спази традицията и изпрати дарове за щастливата майка – красив букет и парична помощ в размер на 500 лв. С оглед на усложнената епидемична обстановка и значителното разпространение на вирусни заболявания в момента, не бе възможно кметът на Видин д-р Цветан Ценков да поздрави лично родилката. Поздравителен адрес от негово име, заедно с подаръците, връчиха д-р Албена Иванова и акушерката Иванета Миланова, под чиито грижи се роди първото бебе за 2023 година.

    „Пожелавам малката Анджелика да расте здрава и да има безгрижно детство! Уверен съм, че с много любов и грижа ще отгледате своята дъщеричка, за да израсне тя като добър човек и достоен гражданин на старопрестолния Видин“, пише в поздравителния адрес.

    ...

    Анджелика е първото бебе във Видин
    Начало /  /  /  / Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!...


  • видин домакинства национална конференция Изба "Ново село" възражда гъзмата /СНИМКИ/

    Само за две години, създадената от Петьо и Владимир Петрови, изба „Ново село“ показва забележителен напредък. В действията на двамата братя личи размахът от земеделския бизнес, но и маята на вековните лозарски традиции на Ново село. А когато в едно начинание има здрави основи и стремеж да се мериш с най-добрите, резултатите няма как да не дойдат. Към 180 дка лозя на избата вече са добавят нови 230, разположени на хълмове на брега на Дунава. Отново водещ сорт е новоселската гъмза с 60 дка, Мерло, Каберне совиньон, Санджовезе и още един подценяван от сегашните винари сорт като Ркацители от белите.

    През тази година изба „Ново село“ представя за първи път вина от средния клас с впечатляващо качество и конкурентна цена. Тя включва четири бели вина- Ркацители, Совиньон блан, Шардоне и Вионие, едно Розе от сорта Гъмза и три червени- Гъмза, Каберне по Мерло и Каберне совиньон.

    Фирмата успешно реализира втори проект по европейските програми за модернизация и засаждане на лозя. Така емблематичната Новоселска изба на брега на Дунава, строена преди 80 години, постепенно се превръща във впечатляващ модерен винен комплекс с технологични възможности за производство на висококачествени вина. В екипа от технолози към Красимир Костов вече се включва и Анита Младенова. Със следващия проект, по който ще кандидатстват тази пролет, от изба Ново село се надяват да постигнат преработка на до 800 т грозде или 400 тона вино. Новият капацитет ще им позволи да избират най-подходящият момент за беритба на всеки сорт и производство на висококачествени вина. В тази посока е и подготовката на специално помещение за стареене на вина, като са закупени български бъчви от странджански дъб, производство на реномираната фирма „Булога“.

    В началото на годината изба „Ново село“ откри свой фирмен магазин във Видин. Той се намира на ул. „Цар Симеон Велики“ 67. 

    Петьо и Влади Петрови вярват, че винарството ще върне старата слава на Ново село и целия Видински край. Малка положителна стъпка в тази насока е откриването на паралелка по лозарство в местното СУ „Св. св. Кирил и Методий“. „Очакваме съдействие и подкрепа от всички институции за развитие на винарството и винения туризъм, който може да оживи и възроди за нов живот цялата община Ново село“, признава Петьо Петров и дава пример с велоалеята до Камъка, където някога е имало прекрасен пионерски лагер, който сега пустее.

     

    ...

    Изба Ново село възражда гъзмата /СНИМКИ/
    Начало /  /  /  / Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!...


  • видин домакинства национална конференция 14 са новооткритите болни от СПИН във Враца, Видин и Монтана

     

    Информация за разпространението на ХИВ в България бяха изнесени навръх празника на влюбените-14 февруари от регионалните здравни инспекции. През 2019г. своя ХИВ-статус са узнали 340 840 души. През периода 1986 – 12.02.2020 г. в България са регистрирани общо 3 312 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 28 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. По-голяма част от новоинфектираните са в големите градове. В Монтана това са 7 лица, във Враца болните от ХИВ са петима, а във Видин двама.

    И през настоящата година 85,3% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 14,3% при инжекционна употреба на наркотици.

    Към 31 декември 2019 г. общо 1 695 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 651 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

     

     

    ...

    14 са новооткритите болни от СПИН във Враца, Видин и Монтана
    Начало /  /  / Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!...


  • видин домакинства национална конференция Преслава взима 50 000 лв. хонорар, за да пее на сватба във Видин

    Бизнесмен от Видин е броил 50 000 лева за Преслава. Изпълнителката се е договорила за тлъстия хонорар, който тя ще вземе, за да пее на сватба в крайдунавския град. Предприемачът, който ще жени дъщеря си, е поканил звездата. Говори се, че на бащата на булката се е наложило да наддава, за да уреди желаната певица за тържеството. Защото е имало много хора, които са искали да я видят на живо точно в същия ден. Човекът обаче имал финансовите възможности и искал много да зарадва булката. Клюката за хонорара в размер от 50 бона се е разнесла бързо из дунавския град и всички се чудят и маят как една певица взема хонорар, колкото заплатите на всички служители в малка семейна фирма.

    Явно в момента има търсене за подобен тип изпълнения и хонорарите са толкова високи именно, заради търсенето.

    ...

    Преслава взима 50 000 лв. хонорар, за да пее на сватба във Видин
    Начало /  /  /  / Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!...


  • видин домакинства национална конференция Кметове от Северозапада посрещнаха Бойко Борисов /ОБНОВЕНА/

    Кметовете на Враца, Мездра, Видин, Козлодуй, Оряхово, Мизия, Бяла Слатина и Монтана посрещнаха премиера Бойко Борисов край Мездра. Той инспектира реконструкцията на международния път Е-79. Бойко Борисов е придружаван от  министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. На терен с тях се срещнаха областните управители на Враца и Монтана, както и депутати от Северозапада.

    „Пътят ще го направим като хората“, обеща Бойко Борисов.

    До ноември главният път Е-79 е затворен за изграждането на отсечката Мездра – Ботевград. Пътят ще има две ленти за движение в двете посоки.

    При обхода на Люти дол ще има 2 тунела. В изграждането на пътя Мездра-Ботевград ще се вложат половин милиард лева.

    „На хората от Мездра, Ботевград, Видин, Монтана сме им обещали пътища и работим на пълни обороти“, посочи Борисов.

     

    „Хубавите пътища ще се отразят добре на икономиката на Северозапада“, подчерта кметът на Враца Калин Каменов.

     

    Премиерът Бойко Борисов даде заявка, че още следващата седмица планира посещение на Враца, Видин и Монтана.

    На тръгване премиерът получи награда за родолюбие от местните хора, представляваща стауетка-копие на паметника на Дядо Йоцо, издигащ се край село Очин дол. Тя му бе връчена от председателя на сдружение "Дядо Йоцо гледа" Огнян Петров.

    ...

    Кметове от Северозапада посрещнаха Бойко Борисов /ОБНОВЕНА/
    Начало /  /  / Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!...


  • видин домакинства национална конференция МАКРЕШ

    Новини от община Макреш

    ...

    МАКРЕШ
    Начало /  /  / Търсете новия брой на вестник „Северозапад днес”!...




2022-05-12 20:13:32