„ипровски€т килим събра при€тели от ц€л св€т на фестивал /—Ќ»ћ »/

„ипровски€т килим събра при€тели от ц€л св€т на фестивал /—Ќ»ћ »/

—едми€т фестивал на чипровски€ килим събра хил€ди почитатели от ц€л св€т. “ой беше открит от кмета на общината ѕламен ѕетков, който пожела добре дошли и при€тно изкарване на всички гости и жители на „ипровци. “рима народни представители »нна »ванова, »рена ƒимова и »рена јнастасова и областни€т управител ¬анина ¬ецина споделиха празника. “е подариха своите рози на старите майсторки-тъкачки: ÷еца Ќиколова, –адка —офрониева, —евка ѕеткова, “одорка √оранова, ÷ветана  румова и ѕеткана ¬елкова, които демонстрираха на всички гости дълги€т процес по изработката на килимите, а ƒимова даже се включи в намотаването на преждата, редом до най-малката килимарка- шестокласничката Ќикол ¬алентинова, ко€то учи зана€та от прабаба си “одора.

—амо бо€дисването с естествени багрила бе оставено на дългогодишни€ директор на училището и краевед Ќикола Ќиколов, който отглежда в двора си пренесени от други места 6 багрилни растени€. “ой сподел€, че „ипровци е имало 50 столетници, което се дължи на прекрасната природа и в килимите има цветът "∆озефина", който се получава от растението кървавиче. ¬същност това е модерни€т напоследък "пепел от рози", който чипровските тъкачки кръстили на фаталната любов на Ќаполеон- ∆озефина, на ко€то бил любим цв€т.

—пециални гости на фестивала на чипровски€ килим б€ха немски€ посланик Ќ. ѕр.  ристоф јйххорн, големите дарители: холандецът якоб ван Ѕейлен, американците “имоти и ѕенелопе ’ейс, ≈двард јпаз€н, ≈рхан ’асан и колекционери на килими от “урци€, представители на старите чипровски родове от ¬инга, –умъни€ и сръбски тъкачи и майстор на народни инструменти.

ѕрограмата на фестивалната сцена включваше изпълнени€ на децата от местната детска градина и училище, младата певица ћартина и прекрасните водещи, пременени в народни носии- ¬ан€, ћари€, ћомчил и ÷ветомир, които рецитираха стихове на чипровските поети ѕет€ «аркова, јни —тайкова и √еорги  остодинов.

¬ »сторически€ музей официално бе открита изложба с новите дарени килими, осигурени от “имоти и ѕенелопе ’ейс и якоб ван Ѕейлен, който изнесе лекци€ за т€х пред познавачи и гости. "ƒа събирам български килими е мо€ мани€, но едва ли има културен човек, на който те да не грабнат окото. “ози килим е жив, той говори

"— новите килими музе€т ни има вече 10 килима от 18 век, които са изключително ценни и затова сме изключително благодарни на дарителите, които са днес сред нас", за€ви развълнуван негови€ директор д-р јнита  омитска.

„–адвам се, че след двегодишно прекъсване, отново сме тук заедно. “ова е добре за нашите производители. “ук може да видите всички традиционни зана€ти - как се тъче чипровски€ килим, собствено производство бира, местни деликатеси, баници с точени кори, пълнени чушки с боб, също произведени от наши производители. »маме експонати на килими на 300 години. ≈дно време тук са тъкани килими за  увейт. Ўейховете са ги ползвали в шатрите си. ¬ ц€л св€т са изнас€ни. »маме наградени килими от панаири в Ћондон и ѕариж още от далечни времена. — този фестивал искаме да покажем частица от красотата на „ипровски€ край, който е с толкова богата истори€, ко€то не можем да обхванем и понесем“, сподели кметът ѕламен ѕетков.

"„естит€ празника на всички чипровчани и на всички българи, защото това е традици€, ко€то е запазена в годините. ¬секи един от възрастните хора тук е запазил частица от тъкането на известните чипровски килими. ѕоздрав€вам и кметът на „ипровци ѕламен ѕетков за това, което прави", за€ви народни€ представител »нна »ванова.

"ѕоздравлени€ за всички жители на „ипровци и кметът ѕламен ѕетков за това, че съхран€ват традициите в производството на известните в ц€л св€т килими. «атова, че съхран€ват уникалното българско производство. «атова, че ни карат да се гореем, че част от ¬елика Ѕългари€", сподели областни€ управител ¬анина ¬ецина.

Ќа десетки сергии сръчните чипровски ръце б€ха претворили канатицата и каракачката във всевъзможни сувенири- от пана, през бижута...до плажни кърпи. ”спешните ресторатньори от гостилница  ипро и ресторант " анатица" б€ха изпекли баници с чипровски кори, напълнили чушки и осигурили мезета и питиета от местни стопани, даже в подаръчни кошници. ћного наздравици си казаха гостите с "„ипровско пиво" на млади€ предприемач ÷ветомир —тефанов, който стартира сво€ бизнес преди 3 години, точно на фестивала.

ѕесни и хора се виха на площада, а усмивките не слизаха от лицата на участници и гости, защото чипровското гостоприемство е заразително.

 


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13


2022-05-04 08:06:22