Наше читалище-финалист в конкурс

Наше читалище-финалист в конкурс

 Конкурс АГОРА на сдружение „Платформа АГОРА“ провежда XII-то си издание в търсене на най-успешната инициатива за общностно развитие, реализирана от читалище през 2020 и 2021г.

В двугодишния период, белязан от пандемия, социална изолация, загуби на човешки живот, културни пространства и възможности за общуване, читалищата продължиха работата си, адаптирайки се към новите условия. Настоящото издание на Конкурс АГОРА дава публичност на читалището и неговата метаморфоза и адаптивност за надграждане над традиционната си Възрожденска роля като обединител на общността посредством креативност, инициативност и способност за запазване връзката с общността за насърчаване на доброто, солидарността, оптимизма.

За участие в тазгодишното издание на конкурса постъпиха 43 кандидатури от читалища в 26 населени места в България. В първи кръг на конкурса 9-членно жури разгледа постъпилите кандидатури и избра победители в петте основни категории на Конкурса:

 

  • Категория „Перспективи за израстване" - НЧ "Светлина-1896", с. Гара Бов, община Своге за "Онлайн Събор на Бовските родове, 2021"
  • Категория „Изкуство и култура за развитие" - НЧ "Съзнание-1927", с.Долни Вадин, община Оряхово за "Bibliocar - библиотека за душата
  • В читалище „Съзнание-1927“ с. Долни Вадин ясно съзнават, че едно от предизвикателствата и заплахите, наложени от Ковид-19, е социалната изолация на уязвими, възрастни и самотноживеещи членове на общността. Читалището решава да използва силата на личното общуване, четенето и разказването за намалване тревожността и чувството на изолация.  Разговорите са пренесени от традиционното пространство на читалищната библиотека в алтернативната библиотека на колела -“Bibliocar”, и се провеждат между член на екипа на читалището и един участник в читалищен автомобил.

  • Категория „Солидарност и хуманност" - НЧ "Методий Драгинов–1936", с.Драгиново, община Велинград за "За бабите и дядовците ни - с любов и грижа"
  • Категория „Общност в развитие" - НЧ "Любен Каравелов-1897", с. Куртово Конаре, община Стамболийски за "Стратегия на Куртово Конаре – 2021- 2024"
  • Категория „Най-продуктивно партньорство" - НЧ "Просвета-1909", с. Белозем, община Раковски за "ХV Фестивал на белия щъркел в село Белозем - Европейско село на белия щъркел в България, 2021"

 

Финалистите в петте категории бяха обявени на 4 април 2022г. и се състезават за голямата награда в конкурс АГОРА. Победителят ще бъде излъчен след приключването на публично, анонимно онлайн гласуване, което се провежда на https://bit.ly/3u4n4CS от 4 до 13 април 2022г.
2022-04-05 15:32:44