Митрополит връчва дарение на църквата в Крушовица

Митрополит връчва дарение на църквата в Крушовица

Дарение за църквата „Света Троица“ в мизийското село Крушовица ще връчи Врачанският митрополит Григорий. Средствата са събрани основно от свещеници и църковната утвар. Всичко необходимо за православния храм в момента се изработва в Казанлък.

Църквата, построена през 19 век бе заключена за миряните близо 15 години със заповед на настоящия кмет Илия Илиевски. Причината е силно рушащата се сграда, която с времето е станала опасна за миряните. За цялостното възстановяване на православния храм селският първенец се обърна към всички институции за съдействие. Освен жителите на Крушовица, рамо му дадоха енорийският свещеник Дилян Тенджерски, Общинският съвет и кметовете на Община Мизия. Благодарение на кампанията за благородната кауза средства отпуснаха от Дирекция „Вероизповедания“, АЕЦ “Козлодуй” (40 хиляди лева чрез съдействието на сегашния вицепремиер Корнелия Нинова през 2019 г.), бизнесменът от Правец Николай Николов, който продаде родния си дом в Крушовица и дари както парите от продажбата, така и още средства за заключителния етап на ремонта и оградата на църковния двор. Включиха се и много дарители.

“Очаква се  църквата да бъде  окончателно реновирана и преустроена преди Пасха, за да се извършват в нея богослужения за Великденските празници”, категорични са от ръководството на Врачанската митрополия.

 

 

 
2022-03-11 09:35:02