Мъже с рокли и жени с бради ще забавляват гостите на Фършанги

Мъже с рокли и жени с бради ще забавляват гостите на Фършанги

Селото на банатските българи Бърдарски геран се подготвя за тазгодишното издание на „Фършанги“. Това е карнавалният ден, предшестващ Великденските пости, отбелязван в целия католически свят.

Празникът е наследство от вековни традиции, с които се прогонват зли сили, прави се символично очистване и започва очакването на Великден. Всеки се маскира както пожелае – най-често жените се правят на мъже, мъжете се обличат в женски дрехи, има дяволчета, феи, има приказни герои и изобщо всякакви образи.

Началото на тематичната програма е тази събота. Откриването е в 10 часа на малкия площад при самолета.

Минути след това празнично шествие ще огласи централните улици в селото. В 10.30 часа е пресъздаването на обичая „Бърборене“ пред Етнографския музей на Бърдарски геран.

„Тази година няма да има концерт защото все още нямаме таван на салона на читалището ни. За сметка на това от 13 до 15 часа ще бъде отворен за посетители Етнографският ни музей. Музеен уредник ще развежда посетителите. В съботния ден ще има и занаятчийски базар. Там посетителите ще могат да се повеселят, да посетят щандовете и да опитат традиционни банатски ястия. Ще се предлага и Чипровско пиво. Духова музика и DJ ще забавляват гостите през целия ден“, уточни за медията ни Ирина Босилкова от местното читалище.

 

 


2
3
4


2022-02-23 09:14:30