Бърдарски геран се подготвя за „Фършанги“, вижте програмата

Бърдарски геран се подготвя за „Фършанги“, вижте програмата

Селото на банатските българи Бърдарски геран се подготвя за тазгодишното издание на „Фършанги“. Това е карнавалният ден, предшестващ Великденските пости и отбелязван с карнавали в целия католически свят. Жителите на Бърдарски геран са потомци на банатски българи, завърнали се в края на XIX и първата половина на XX век в старата си родина. Празникът е наследство от вековни традиции, с които се прогонват зли сили, прави се символично очистване и започва очакването на Великден. Всеки се маскира както пожелае – най-често жените се правят на мъже, мъжете се обличат в женски дрехи, има дяволчета, феи, има приказни герои и изобщо всякакви образи.

Тазгодишният фестивал е насрочен за 26 февруари. Откриването е в 10 часа на малкия площад при самолета. Минути след това празнично шествие ще огласи централните улици в селото. В 10.30 часа е пресъздаването на обичая „Бърборене“ пред Етнографския музей на Бърдарски геран.

За „Фършанги“ в „Банатска соба“ се приготвят банатски специалитети – кълбъсъ, пушена сланина, рибици, джумерки, които всеки може да опита и да си закупи от тях. Ще има и занаятчийски базар.

За събитието идват участници от други места и много гости, за да се докоснат до банатската култура.

 

* снимки: архив "Враца днес"


2
5


2022-02-07 10:08:24