Тържествен водосвет за Бабинден в Бяла Слатина

Тържествен водосвет за Бабинден в Бяла Слатина

Традициите, свързани с честването на Бабинден, ще спазят и тази година от Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Бяла Слатина“. Днес от 11 часа там ще има тържествен водосвет, както и ритуално поливане на ръцете на най-възрастната акушерка, съобщи за медията ни прокуристът на болницата Николай Димов. Всичко това ще се случи при спазване на епидемичните мерки. 196 бебета са родени през 2021г., като бройката е близка до тази за предната година. В Бяла Слатина раждат жени от Плевенско, Луковит, Червен бряг и други. Над 10 са бебетата проплакали от началото на годината до момента. Началник на АГО-отделението е д-р Йордан Икономов, а екипът му е от пет човека.

„Болничните ни стаи са ремонтирани и уютно обзаведени. Разполагаме с модерна апаратура, както и нов 4 D ехограф, с който се проследява бременността на пациентките ни. Обновена е и Родилна зала, която скоро оборудвахме с нови родилни столове. Осигурихме и съвременна лапароскопска апаратура, но всъщност най-важното е че разполагаме с един добър и човечен екип“, коментира Николай Димов.

„Радвам се, че работя с тези хора и по повод Бабинден им желая да са здрави, да имат сили и смелост да са все така всеотдайни в работата си“, отправи поздрава си прокуристът.

Цялостното реновиране на болницата вече е към своя край. Извършен е мащабен ремонт на инфекциозното отделение, като средствата за него са над 200 000 лв. Вече е обновена клиничната лаборатория, в която дори настилката е антибактериална с цел безопасността на персонала и пациентите. Предстои да бъде завършена вертикалната планировка край болничните сгради, да се изгради паркинг за пациентите и вътрешна-тиха зона, където да се разхождат болните.

31 са леглата за Ковид болни в белослатинската болница. От тях 4 са интензивните. Плаваща е бройката на приетите за лечение там. 98 % от персонала е ваксиниран срещу заразата, а други са я преболедували, но въпреки това част от него отсъства заради карантина.

„Надявам се да запазим екипа си, за да може да полагаме пълноценни грижи за пациентите, които приемаме. Лекарите и сестрите ни са изтощени след 2-годишната битка със заразата, но надявам се скоро нещата ще се оправят, а Ковид ще остане в миналото“, споделя надеждите си прокуристът.
2022-01-21 09:00:50