„Финес“ спечели награда от международен танцов конкурс

„Финес“ спечели награда от международен танцов конкурс

Танцова школа „Финес“ – Монтана, спечели трета награда на VII Международна хореографска асамблея „Наталия Скорулска“, проведена в Житомир в края на миналата година. Отличието е в категория "Съвременен танц". То е присъдено на композицията „Душа“ на Ина Колева – художествен ръководител и балетен педагог на школата. „Танцът по музика на Хавас разкрива крехкостта и в същото време силата на женската душа.“ - поясни тя. Възпитаничките й се съревноваваха с още няколко танца в различните възрастови групи.

В танцовия форум в побратимения на Монтана град се включиха 150 танцови формации от Украйна, Грузия, Българя, Грузия, Македония, Полша, Аржентина и Канада. Победителите определи жури, председателствано от Катерина Кухар - примабалерина на Националния академичен театър за опера и балет на Украйна „Тарас Шевченко“ – Киев.

VII Международна хореографска асамблея бе посветена на 150-годишнината от рождението на Леся Украинка, 110-годишнината от написването на драматичната феерия „Горска песен“ от нея и 75-годишнината на балета „Горска песен“ по музика на Михаил Скорулски.

За значимостта на асамблеята говори фактът, че тя се проведе със съдействието на Министерството на културата на Украйна и под патронажа на кмета на Житомир.
2022-01-18 11:38:32