Кмет скочи срещу областен управител

Кмет скочи срещу областен управител

Декларация срещу действията на областния управител Любен Иванов изпраща на премиера и народните представители от Видинския избирателен район кметът Цветан Ценков. Поводът са действията на губернатора, който върна решенията на Общинския съвет за повишаване на местните данъци и такси. На съвместна пресконференция с председателя на местния парламент Ценков обяви, че областният управител създава конфронтация между местна и централна власт.

"Изразявам своята категорична позиция, че е недопустимо да се създава конфронтация между местната и централна власт. Именно такава атмосфера на напрежение между институциите се създаде във Видин в резултат от действията на новия областен управител Любен Иванов. Той върна решенията на Общинския съвет за актуализация на местните данъци и такси и на цените на услугите, както и одобрената план-сметка за чистота за 2022 година, с което на практика блокира работата на общинската администрация. Вследствие на тази действия не е възможно да стартира новата данъчна кампания, защото няма как да бъде начислен облогът за настоящата година.", категоричен е Ценков.

В декларацията се твърди още, че се поражда значително неудобство за гражданите, които желаят още в първите дни на календарната година да платят задълженията си. "Считам, че в основата на противопоставянето стоят икономически интереси", обяви кметът на Видин.

Цветан Ценков декларира, че като градоначалник на крайдунавската община няма да толерира конфронтация между местната власт и правителството, чийто представител е областният управител. Текстът ще бъде изпратен и до политическа партия "Демократична България", чийто представител е Любен Иванов.

 

 

 
2022-01-18 09:45:32