Ексшеф на врачанската болница осъди прокуратурата

Ексшеф на врачанската болница осъди прокуратурата

Бившият директор на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ Орлин Цветков спечели дело срещу прокуратурата, която през 2016 година го обвини в длъжностно присвояване. Образуваното дело приключи в негова полза. По казуса обвиняеми бяха и Светозар Луканов, също бивш директор на здравното заведение както и началникът на отделението по съдова хирургия доктор Румен Цветанов. Двамата също бяха оправдани от съда.

По жалбата срещу действията на прокуратурата, внесена от бившия директор на врачанската болница Орлин Цветков, Врачански окръжен съд заседава през месец декември. Документът беше внесена още през април. За по- ранно насрочване на процеса попречи пандемията. Съдът не отхвърли жалбата, но намали искания размер на обезщетението на 8 хиляди лева. Обжалваме постановеното, уточни Орлин Цветков.

През 2016 година Орлин Цветков заедно с Светозар Луканов също бивш директор на врачанската болница и доктор Румен Цветанов, бивш началник на съдова хирургия бяха подведени под съдебна отговорност като съизвършители за присвояване на малко над 32 хиляди лева в полза на трето лице. Третото лице доктор Халил Мехмед от Шумен се водеше на работа в болница. Договорът, в периода март 2013- та до декември 2015- та даде възможност на отделението по съдова хирургия да работи и да се спасяват човешки животи. В хода на процеса от районна прокуратура Враца настояха Орлин Цветков като тогавашен директор на болницата дори да бъде отстранен от длъжност. Делото приключи с оправдателни присади. Бившите директори Орлин Цветков и Светозар Луканов оправда първо Районен съд, после и Окръжен. Оправдателните присъди потвърди и Софийският апелативен съд. Оправдан беше и тогавашният началник на съдова хирургия доктор Цветанов, обвинен и в извършване на документно престъпление.
2022-01-17 14:58:40