Фигура с пищни форми и мъжки обеци намериха врачански археолози

Фигура с пищни форми и мъжки обеци намериха врачански археолози

Намерени 540 находки-това е резултатът от тазгодишния археологически сезон на Регионален исторически музей-Враца. Сред по-интересните от тях е фигура на Богинята майка, открита при проучването на крепостта „Калето“ до Мездра. Характерното при нея са пищните задни части и корем, който вероятно загатва за начална бременност, ръцете пък са вдигнати и сочат към небето. Обектът се изследва за 18-та последна година. Там археолозите са открили следите на опожарена къща, както и върховете на стрели от кремък, свидетелство за военен сблъсък в района. Изследвана е ритуална яма от ранножелязната епоха. Проучен е и пласт от късната каменно-медна епоха, където е установена яма със значителен размер. Общият брой на находките е 160, като от тях става ясно, че е имало драматични събития сполетели праисторическото селище преди повече от 6 000 години. Ръководители на разкопките са Георги Ганецовски и Вивиана Митева със средства от сдружение „Благотворни приятели“ и Община Мездра. Обектът е готов за консервация и след време ще може да се разглежда от туристи.

Над 200 са находките разкрити по време на спасително проучване в землището на Люти дол, направено заради изграждането на пътя Мездра-Ботевград.

„Този тип проучвания обогатяват археологическата карта на България, обаче минават под огромно напрежение, защото в рамите на 2-3 месеца се изследват огромни по площ територии.

 В района са проучени 53 гробни съоръжения, чиито анализ е показал обреда-кремация. В гробовете са намерени керамични и стъклени находки, както и монети от времето на Марк Аврелий.

Реставрацията на находките е благодарение на Галина Томова. Теренът вече е освободен за строежа на пътя.

Спасителни проучвания са направени и край Дърманци. „Интересното тук е мъжки череп с две сребърни обеци. Откритите находки са 110, сред тях са керамични съдове, каменни оръдия, ковашки печат от тракийския период, бронзови пръстени и др.“, разказа археологът Александра Петрова.

За поредна година е имало проучване и край село Оходен, довело до важна информация свързана с бита на някогашните земеделци. Находките от това лято са 68, като сред тях са инструменти от кост, кремъчни ядра, пластинки, свредла.

 


2
3
4
6


2021-12-01 13:55:34