Отказаха да пуснат предсрочно двама затворници

Отказаха да пуснат предсрочно двама затворници

Врачанският окръжен съд отказа предсрочно освобождаване на двама осъдени, които излежават присъдите си във врачанския затвор. Ефективните наказания на лицата са наложени от съдилищата в Оряхово и Видин. Становищата на ръководството на затвора и за двете искания за предсрочно освобождаване бяха те да останат без уважение. И двата отказа не са окончателни и подлежат на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Един от отказите за предсрочно освобождаване е на осъдено лице от Мизия, заради шофиране в нетрезво състояние. Наказанието е на съда в Оряхово. Мъжът влиза зад решетките след предишна присъда за шофиране в нетрезво състояние. От наказанието му остава да изтърпи малко повече от месец. Въпреки, че лицето е с висок процент инвалидност и пенсионер по болест, поставените цели за формиране на самокритичност, осъзнаване вредата от употреба на алкохол и опасност от шофиране в пияно състояние той не счита това за проблем, свързан с извършеното престъпление, нито осъзнава опасността както за него като шофьор така и за другите участници в движението. Липсата на критично отношение към престъпните действия и липсващите убедителни доказателства за неговото поправяне и превъзпитание са един от основните мотиви за отказ за предсрочното му освобождаване.

Другият отказ е на осъден за кражба от съда във Видин. Той влиза в затвора през август тази година и вече има констатирани дисциплинарни нарушения като укриване на два мобилни телефон и кражба на пакет с хранителни продукти, изпратен на друг затворник. Заради дисциплинарните нарушения лицето е санкционирано три пъти, въпреки това степента на поправяне е ниска и с него индивидуалната работа трябва да продължи. Лицето е с висше образование.

Двата отказа могат да се обжалват на по- горна инстанция.

 
2021-11-23 11:03:26