Започнаха археологическите проучвания на крепостта "Калето"

Започнаха археологическите проучвания на крепостта

Започнаха редовните теренни археологически проучвания на античната и средновековна крепост "Калето" в гр. Мездра. Те се извършват от екип с научен ръководител археолога Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей - Враца. Той продължава проучването на праисторическите пластове на обекта, които разкриват останките от най-ранното заселване на скалния рид на левия бряг на река Искър. Помагат му неговата колежка д-р и. н. Вивиан Митева и общи работници, една част от които са били ангажирани в ежегодните разкопки на раннонеолитния обект и светилище "Оходен - Валога". Те се извършват с финансовата подкрепа на Община Мездра и на частни спомоществователи.

По време на Археологически сезон 2021 екипът на Ганецовски проучва сондаж с обща площ около 40 кв. м в западната част на "Калето", непосредствено до крепостната стена. Още в началото на разкопките археолозите попаднаха на интересни находки. Сред тях са керамична зооморфна фигура без глава, изобразяваща най-вероятно куче и фино изработен костен накрайник за дръжка на меч или нож, датиращ от римската епоха (II-IV в.). Любопитство будят също костено шило и няколко кремъчни стъргалки, които са поредното доказателство, че в края на V-ото и началото на IV-ото хил. пр. Хр. тук е функционирала специализирана работилница за обработка на животинска кожа и за направата на изделия от кост.

Междувременно Археологически  комплекс "Калето" беше посетен от Н. Пр. Мачей Шимански, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в Република България. Дипломатът се срещна с директора на РИМ - Враца Георги Ганецовски във връзка с инициативата на полското посолство за обновяване на паметника на жертвите на самолетната катастрофа край врачанското село Тлачене, станала на 16 март 1978 г.
2021-10-20 15:33:49