Глезят пациенти с храна за над 1 милион лева

Глезят пациенти с храна за над 1 милион лева

Изцяло променено ще бъде храненето във врачанската МБАЛ „Христо Ботев“. До месец кетъринг фирма ще осигурява порциона на лежащо болните и дежурния персонал. От ръководството на лечебното заведение вече са обявили обществена поръчка за избор на фирма, която ще доставя храна за нуждите на болницата. Максималната обща прогнозна стойност на процедурата е до един милион и 80 хил. лв. без ДДС. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на болницата. Фирмата, стигнала до финалната права ще обслужва МБАЛ „Христо Ботев“ за период от две години. Целта е хората да получат не само качествено обслужване, но и добра храна, категорични са от ръководството на здравното заведение.

Едно от задължителните условия на обществената поръчка е ежедневно приготвяне и доставка на готова храна по одобрени от възложителя менюта, съгласно видовете диети, които се ползват от лечебното заведение, както и приготвяне и доставка на храна за персонала на лечебното заведение. Друго условие, поставено от врачанската лечебница е доставка на пакетирана храна. Всеки участник в процедурата има право да представи само една оферта по настоящата обществена поръчка.

От МБАЛ „Христо Ботев“ обявиха и изискванията си точно какви трябва да са менютата на лежащо болните и дежурния персонал. Освен по 400 гр. кисело мляко, на закуска от понеделник до неделя пациентите трябва да получават геврек със сусам, кифла с мармалад, милинка или тутманик плюс 40 гр. шоколад ежедневно.

Интересен е обявеният вариант за дежурния персонал във врачанската болница. Освен зрял боб яхния, леща и постен славянски гювеч за обяд и вечеря ще получават постно зеле, пиле фрикасе, мусака, домати с ориз, руло „Стефани“, по един варен кренвирш с гарнитура. Само два пъти в седмицата - сряда и събота ще получат печени кюфтета или кебапчета с гарнитура. Ежедневно кетъринг фирмата ще предоставя на персонала чай и кафе.

За цялостната реализация на дейностите спечелилата фирма трябва да разполага със собствен или нает за приготвяне на готова храна обект тип кухня – майка. Тя трябва да е на разстояние на не повече от 50 км. от седалището на МБАЛ „Христо Ботев“. Дружеството трябва да има минимум 1 готвач, с 5-годишен опит, един помощник готвач, диетолог/ инструктор по хранене и по двама работник кухня и шофьори.

До избор на кетъринг фирма във врачанската болница се стигна поради изцяло остарялото и амортизирано оборудване в досегашния кухненски блок на болницата. Уредите, на които се приготвяше храната на лежащо болните, са на 50 години.

 

 
2021-09-21 11:13:39