Осъдиха шофьор, убил жена на разклона за Оходен

Осъдиха шофьор, убил жена на разклона за Оходен

Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда за подсъдимия Д. А.  Той бе признат за виновен в това, че на 10 март 2020 г. на пътя Враца – Оряхово преди разклона за с. Оходен, при управление на лек автомобил „Опел Зафира“ в нарушение на правилата за движение, като не контролирал непрекъснато управлявания от него автомобил, рязко навивайки волана вляво, загубил напречна устойчивост на колата и навлязъл в насрещната лента за движение, при което е ударил в челната част насрещно движещия се лек автомобил „Фолксваген Пасат“ и по непредпазливост е причинил смъртта на Н. И., пътуваща с подсъдимия в един автомобил и с която той живеел на семейни начала, както и средни телесни повреди на двама от другата кола – на водача И. С. и пътничката К. А.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК, като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, съдът определи след редукция наказанието за Д. А. да е 3 години „лишаване от свобода“, като изпълнението на наказанието се отлага за максималния срок от 5 години. Съдът лиши подсъдимия и от правото да управлява МПС за срок от 5 години. Мотивите на съда ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.
2021-09-14 13:35:12