Разкриват специализирана ковид болница във Враца

Разкриват специализирана ковид болница във Враца

Специализирана болница само за лечение на Ковид – 19 ще има във Враца. Преобразуването на едно от общинските здравни заведения е по предложение на Регионалната здравна инспекция. Идеята за трансформацията на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания е одобрена както от здравното министерство, така и от управителя на здравното заведение д-р Костадин Шахов. По този начин Враца става втория град в страната /след Пловдив/, в който по време на пандемия се разкрива специализирана болница за лечение на Ковид – 19.

В момента в  Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания са разкрити 40 легла за лечение на болни, заразени с опасния вирус. Те са разположени на втория етаж на лечебното заведение. На първия пък ще се лекуват пациенти с белодробни заболявания. Това съобщи за „Северозапад днес“ директорът на Регионалната здравна инспекция във Враца д-р Орлин Димитров.

Официалната справка показва, че общо разкритите легла за лечение на заразени с ковид са 95. Във врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ леглата в ковид отделението са 13 на брой и 4, разположени в интензивното отделение. В белослатинското лечебно заведение 12 са леглата за неусложнени пациенти и две интензивни. По 10 са разкритите легла в болниците в Мездра и Козлодуй. Общо 16 са леглата за пациенти с ковид в Първа частна болница. Шест от тях са интензивни, уточни д-р Орлин Димитров.

Към момента във всички лечебни заведения на територията на област Враца има достатъчно количества с флакони от препарата „Ремдесивир”. Той редовно се доставя от Министерството на здравеопазването и дефицит няма, категоричен е д-р Димитров.
2021-09-14 09:09:13