Автобусна спирка става кметство

Автобусна спирка става кметство

Николай Николов, кмет на с. Галово


Някогашната автобусна спирка на село Галово се превръща в кметство. В момента работници ремонтират малката сграда. В нея ще бъде обособен кабинет за кмета Николай Николов, както и  стая за секретаря, санитарен възел и склад. Така неизползваемата от години спирка, заради липса на превоз до селото,  ще се превърне в кокетна сграда.  Работата е на финалната права, като зданието ще е с окачени тавани, ламинат и изолация. Средствата за новото кметство са в размер на 40 000 лв. Към момента кабинетът на Николай Николов е в нефункциониращото от години селско училище. Рушащата се сграда, високи тавани и стари прозорци обаче повишават разходите на кметството главоломно.

В парка на Галово предстои да бъде изграден и малък параклис с името „Св. Александър Невски“. Разрешителните за това вече са готови. Осигурени са и средствата от капиталовата програма на общината, както и от дарители. Очаква се строителството да стартира през следващата година.

Всъщност в селото имат голяма църква, но заради липса на средства тя се руши от десетки години и вече не подлежи на ремонт.

В Галово от скоро имат нова камбанария. Монтирана е в двора на училището, където има камери за видеонаблюдение, за да бъде опазена от честите вандалски прояви в селото. Предишната била открадната, а в тази са вложени 3600 лв.

Край нея от няколко години има красива детска площадка, която също бива чупена редовно от местни жители.

„Вандалските набези са сериозен проблем за нас. Камери снимат виновниците, но заради ниския размер на щетите, нещата остават без последствия. Понякога във вандали се превръщат дори децата“, казва кметът. Към  момента в селото живеят около 130 жители.

Традиционния си събор на 11 септември Галово посреща с обновени улици. Централните са асфалтирани, предстои ремонт на още идната година. Заради последните заповеди свързани с Ковид мерките обаче празник няма да има, а предвидената концертна програма е отменена.

 

Силвия СИМЕОНОВА


1
2


2021-09-11 11:36:49