Тържествено отбелязаха Съединението в Мездра

Тържествено отбелязаха Съединението в Мездра

С ритуал по издигане на знамената и празнична програма в гр. Мездра отбелязаха подобаващо 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържеството уважиха представители на Община Мездра и на Общинския съвет, жители и гости на града.

По традиция честването на Деня на Съединението започна с издигане на националния флаг и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз.

„Съединението на Княжество България и Източна Румелия е резултат от политическата зрялост и военна доблест на българския народ, каза при откриването на тържеството Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Този самостоятелен държавнически акт и успешната му защита създават по-благоприятни условия за социално-икономически и културен напредък на нашата страна, окуражава сънародниците ни да продължат да се борят за освобождаване на българите, останали под чужда власт. Нараства авторитетът и ролята на България на международната сцена, а това повдига националното ни самочувствие и укрепва убеждението, че можем да бъдем творци на собствената си съдба.“

„6 септември 1885 г. е една прекрасна дата, която винаги трябва да отбелязваме, защото това е финалът на една мечта на българския народ – да бъде заедно, да бъде обединен, подчерта в словото си кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

Но и да си си зададем въпроса: Обединението на територии - Съединение ли е на хората? За съжаление, този идеал все още не сме го реализирали. И сега е най-доброто време, когато можем да разберем това. Защото обединението на територии, Съединението на мечти, единението в това да има просперираща България още стои пред нас и ние го усещаме и днес.

Днес, когато управлява Егото, когато Аз-ът е взел връх над Ние, разбираме, че този идеал е оставен и за нас. А, може би, и за нашите деца, който искаме да им завещаем. По-често да употребяват „Ние“. Защото ние сме тези, които искаме да живеем по-добре. Ние сме тези, които искаме да имаме по-добро образование, по-качествено здравеопазване, да има отново взаимодействие и взаимопомощ между хората.

Аз съм убеден, че рано или късно това ще се случи и ние сме на прага на този вододел. Затова днес, на тази свещена дата, когато отбелязваме 136 години от Съединението на България, искам да ви пожелая здраве, просперитет и ние да победим - ние, които искаме да имаме благоденстваща, просперираща България! Да живее просперираща България! Честит празник!“

За празничната атмосфера допринесоха патриотичният марш „Боят настана“, изпълнен от мажоретния състав при Център за подкрепа за личностно развитие с ръководител Христина Стоянова, народните песни „Прочула се мома Неделя“ и „Калинчице, девойчице“ в изпълнение на Фолклорна група при НЧ „Съзнание-1899“ - с. Типченица с ръководител Любомир Гешковски и тракийският танц „Копаница“, представен от Детски танцов състав „Мездренче“ при градското НЧ „Просвета 1925“ с ръководител Владислав Петров.         


2
3


2021-09-07 09:23:55