Амбициозна кметица променя Горни Вадин, утре е съборът

Амбициозна кметица променя Горни Вадин, утре е съборът

С амбициозни дела се е захванала кметицата на Горни Вадин Елена Максимова. Решила е да даде на селото съвременен и приветлив облик. Въпреки, че от кметството нямат работници, на които да разчитат за поддръжката на населеното място, то изглежда чисто и поддържано. Намираме селския управник в парка на центъра, хванала четка и боя, за да освежи пейките там.

„Трудно ни е без хора. Имаме 5 човека на социални помощи, но за тези 50 лв., които получават месечно, не са мотивирани да работят. Основно разчитам на Иванка Стефанова, която е на позицията-хигиенист. Всъщност тя коси селото, чисти, кастри дървета, изобщо поема и мъжката и женската работа и е моята упора в управлението“, споделя Елена Максимова.

В момента тече реализацията на спечелен проект по ПУДООС на стойност близо 10 000 лв. По него един красив парк в селото ще бъде оборудван с беседка, пързалка, люлки  и соларни лампи, ще се засадят туи и райграс, за да се превърне в още по-прекрасно място за почивка на хората.

Кметицата е на път и да сбъдне своя мечта, да даде нов живот на запустяла чешма в селото, която от години тъне в растителност.

„Предвидени са капиталови разходи за нея, като със сума в размер на 10 000 лв. ще я почистим, ремонтираме и измажем. Край нея ще поставим беседка с пейки, както и ще направим красива алея. Самата чешма ще бъде изрисувана с фолклорни мотиви от нашия съгражданин Румен Павлов, който скоро се завърна от Ленинград“, обясни кметицата.

Любопитен факт е, че в Горни Вадин , на брега на Дунав имат минерален извор. Водата му е с постоянна температура от 28 градуса. Годна е за пиене и дори има лечебни свойства. За да се ползва обаче са нужни средства, за да се почисти изворът и да се осигури достъпност до мястото. Търсено е съдействие от МОСВ, но към момента няма резултат.

 От скоро в селото функционира къща за гости „Стефанови Палас“, разработена от находчиви местни жители, тя посреща вече първите си гости. На разположение са хубави стаи с панорамна гледка към Дунава и голяма механа.

Активна дейност развива местното читалище, което се включва в отбелязването на всички празници и събития. Правят се ритуални възстановки, като например на обичаите Пеперуда и Герман.

На 4 септември ще бъде отбелязан селският събор. За жителите и гостите на Горни Вадин ще пее народната певица Поли Паскова. В празника ще се включи и певческият клуб към местния пенсионерски клуб „Ехото на Леденика“. Очаква се да има и ефектно огнено шоу.

Жителите на селото са около 200, но за събора се очакват много гости.

„Нека всички да са живи и здрави, да имат силен дух  да посрещат предизвикателствата на времето. Животът е труден, повишават се цените, идва пандемия, нека се пазят всички“, пожелава Елена Максимова.

 

Силвия Симеонова
2021-09-03 15:17:31