Наградиха читалищни дейци

Наградиха читалищни дейци

 

Отбелязаха 90 години от основаването на читалището в мездренското село Брусен.

Честването започна с водосвет в местния храм „Св. Йоан Кръстител“, отслужен от енорийския свещеник на селото Пламен Кръстев. По-сетне в двора на детската градина се състоя юбилейно тържество. „Читалищата са живият извор на българския дух пред вековете, подчерта в словото си Мария Мишева, секретар-библиотекар на НЧ „Светлина-1931“. За нас винаги е било важно да запазим своите позиции и традиции, защото, освен хранилище на местния бит и култура, читалището е център, който се развива с бързо темпо, за да може да съхрани своето минало и да надгради своето бъдеще.“

Приветствие към жителите и гостите на Брусен отправиха кметът на селото Георги Николов и кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

На сцената се изявиха Женската певческа група „Детелина“ и Детският танцов състав при НЧ „Светлина-1931“, подрастващата вокална изпълнителка Ивайла Калинова, младите рецитатори Петър Комитски и Цветан Михайлов, Танцовите клубове „Мераклии“ от с. Ребърково и от с. Брусен. Най-възрастният участник беше 75-годишната акордеонистка Цветанка Костова, която е родена в сливенското село Боров дол, родителите й са от Згориград, но от повече от четвърт век живее в с. Брусен и е ръководител на Женската певческа група „Детелина“.

Аплодисментите на публиката заслужи също шармантната артистка Катя Тошева, преподавател и хореограф в столичното „Kāya Dance School“, която пресъздаде магията на класическите индийски танци.

По случай 90-годишнината от създаването на НЧ „Светлина-1931“ Читалищното настоятелство връчи на над 30 дългогодишни читалищни дейци почетни грамоти за принос в развитието на читалищното дело и за съхраняване на българските традиции и обичаи. Всички участници в празничната програма получиха благодарствени грамоти, а най-малките - и детски образователни книжки.

Накрая всички седнаха на обща трапеза и опитаха от вкусната бобена курбан чорба, приготвена от майстора готвач Елза Първанова. За доброто настроение на празнуващите се погрижи виртуозът на клавишните музикални инструменти Цветомир Дамянов.

 


2
3
4


2021-08-30 15:21:48