’ил€ди се весел€т на турлашки€ събор в „упрене /—Ќ»ћ »/

’ил€ди се весел€т на турлашки€ събор в „упрене /—Ќ»ћ »/

¬ петъчната вечер официално бе открито 15-ото издание на “урлашки€ събор " ада кум прасе и ти вречу" в „упрене.

 метът на общината јнжело ƒобричов приветства с добре дошли участници и гости и припомни, че хубавата традици€ е започната от кмета ћладен ћладенов и се е превърнала в един от най-хубавите събори в —еверозапада. "Ќаши€т конкурс н€ма състезателен характер. Ќеговата иде€ е да пазим традициите и да създаваме при€телства, да се веселим и забавл€ваме", подчерта ƒобричов. «аедно с него на сцената за откриването са качиха кметовете на √еорги ƒам€ново - Ќина ѕеткова, на –ужинци - јлександър јлександров, на Ѕрегово - »ли€н Ѕърсанов и на  ула - д-р ¬ладимир ¬ладимиров.

¬одосвет за здраве отслужи архимандрит јнтим от ¬идинската митрополи€ и подчерта, че „упрене е гостоприемно и красиво м€сто, закрил€но от горди€ ћиджур.

—лед това официалните гости опитаха кулинарната изложба с турлашки€ €сти€, подредена от майсторките от ѕенсионерски€ клуб јнка ћутафчийска, ≈лица ƒафинкичова, јнка  араиванова,  ева ћанчина, ƒаниела  овачева и ћариана јнгелакиева. –едом с прочути€ "бел муж" те б€ха приготвили кисалица, косачко, посън боб у гърне, каша с коприва, суве чушкье и разбира се, различни баници, като най-впечатл€ваща беше тази с пържени орехи.

Ќова придобивка за „упрене е етнографски€т кът, където е пресъздаден торлашки€ бит с дарени вещи от жителите на селото.  ева ћанчина и ≈лица ƒафинкичова демонстрираха на младите посетители как се преде и тъче вълна, каквато са имали всички животновъди от района.

ƒесетки зана€тчии б€ха изложили своите произведени€ на базара. «а първи път тук можеше да се опита годжи-бери от съседното село ¬ърбово, както и студен чай и сладко от супер-плода, който стана особено попул€рен в последните години у нас. ѕреди 7 години днес 71-годишната баба ћаргарита –ангелова засажда н€колко растени€, защото има дух на млад човек и не може да не се занимава с нещо. ƒнес семейството й стопанисва 5 дка, об€сн€ва дъщер€ й “ереза. "Ќ€колко плода, из€дени сутрин дават сила и енерги€ за цели€ ден, а могат чудесно да се замраз€ват, да се комбинират с мл€ко. ƒоказано е, че годжи-бери намал€ва кръвното, силен антиоксидент е и удължава живота, затова се определ€ като супер-храна. —во€ дебют на изложението направи и млади€ пивовар ÷ветомир —тефанов, който буквално преди дни стартира своето производство на „ипровско пиво. «асега се предлагат светът и червен ейл, като скоро асортиментът на бутиковата пивоварна ще се разшир€ва.

Ќа фестивалната сцена се ред€ха един след друг състави от Ћом, ƒимово, Ѕелоградчик, ћихайлово, всички села от община √еорги ƒам€ново,  овачица, за да дойде кулминаци€та на първата вечер с изпълнени€та на ¬ал€ и ¬иво ћонтана. ƒнес на сцената ще се качат над 500 самодейци, а Ќели ѕеткова и ћирослав »лич гарантират незабравима нощ на хил€дите гости.
2021-08-29 18:00:22