С модерен площад Кнежа посреща панаирни дни

С модерен площад Кнежа посреща панаирни дни

Илийчо Лачовски е втори мандат кмет на община Кнежа. Резултатите от работата му са видими, казват при посещението ни в града местните хора.


Обновен централен парк, модерен пазар и къмпинг ще има догодина


Г-н Лачовски, центърът на Кнежа става все по-привлекателен. Последната придобивка е обновеният централен площад, който придава стил и модерна визия, за разлика от много градове където има спор за вписването им с традиционния облик и качеството?

Днес в първата панаирна вечер, ще открием обновения ни площад „Пенчо Янкулов“. Той стана възможен след спечелен проект по ПРСР. Имахме добър диалог с изпълнителите и бяхме безкомпромисни към качеството на различните настилки и начинът на поставянето им. Смятам, че се получи съвременен площад, като особено впечатляващ е новият фонтан, лампите и озеленяването. За да допълним облика на тази част, ремонтирахме със средства от капиталовите разходи и сградата на Общинската служба „Земеделие и гори“, която е в същата цветова гама, като и сградата на общината. Ще продължим и с обновяването на парк „Ахтирка“, който се превърна в желано място за провеждане на различни събития. Там ще бъдат и концертите от панаирните дни. Предвиждаме да бъдат преасфалтирани алеите с два пласта, да бъде монтирано съвременно осветление, нови пейки, а есента ще засадим и нови дървесни и растителни видове. Всичко това е предвидено в капиталовите разходи на общината. Имам идея през следващата година да проектираме и съвременен общински пазар, така че тази част от центъра на града да има съвременно лице. 

Важен приоритет във вашата работа са съвременните детски и учебни заведения. Ремонтираните ви градини и училища впечатляват, но и резултатите на учениците се забелязват не само в областта, но и в страната. Какво ви остана да направите?

Обновихме изцяло детската градина „Звездица“. В детска градина „Мечо пух“ бяха ремонтирани две помещения като зона за гледане на деца на работещи родители при локдаун.  Средствата, предоставени от ОП „Развитие на човешките ресурси”, ще се използват за ремонт и оборудване на помещение в детската градина, където ще бъде обособен детският кът. Забавачницата ще могат да посещават всички деца до 12 г., които по някаква причина не посещават училище, детска градина или детска ясла. Грижите за децата ще се предоставят от безработни лица, които следва да преминат необходимото обучение. Така освен, че ще предоставим нова услуга за родителите и децата, ще осигурим и заетост на наетия персонал за 12 месеца.

В момента тече обновяване на общежитието на Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“. Там ще бъде ремонтиран покривът и сменена дограмата, след което ще бъде цялостно санирано. Средствата ни бяха отпуснати от Министерството на образованието. Изготвяме работен проект за саниране и подмяна на отоплителната инсталация на ОУ „Отец Паисий“ и ни остава ремонт на покрива на ОУ „В.Левски“ в Еница, с което изцяло ще сме модернизирали образователната инфраструктура.

През предишния си мандат преасфалтирахте над 40 улици. Къде продължавате сега?

Знаете, че уличната мрежа е най-чувствителният за хората проблем, но ние го съчетаваме с подмяна на водопроводите. Предвиждаме подмяна на водопровода по 9 улици, извън центъра, и след това преасфалтирането им. Приключва подмяната на водопровода в с. Бреница, за който ни бяха отпуснати целеви средства от МРРБ. Така голяма част от ВиК-мрежата в селото и тласкателният водопровод са обновени. В Кнежа, чрез трети проект от ПУДООС, бяха подменени още 2.1 км, като продължение на водния цикъл, за да се подвържат повече домакинства към централната канализация и да се достигне оптимален капацитет на Пречиствателната ни станция.

Имате и одобрен проект за подмяна на уличното осветление?

Община Кнежа е една от 20-те от 107 кандидатствали, които спечелиха финансиране за нови осветителни тела към Министерството на енергетиката по Норвежката програма. Вече сме обявили поръчките и се очаква до края на годината да подменим осветителните тела на 11 улици в гр. Кнежа. Дейностите ще се изпълняват съвместно с норвежкия партньор Executive Decision Support AS. Общият бюджет на проекта възлиза на 683 990,35 лева и е осигурен от Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство 2014-2021.

Въпреки кризата, успяхте да реализирате две добри инвестиции- закупуването на бившия хотел и магазинът на PEPCO?

От 1 февруари община Кнежа стана собственик на незавършения хотел-общежитие. Заради наложена възбрана върху него и отказ от наследство на съпругата и двете деца на починалия собственик, по закон той стана общинска собственост. Правим различни проучвания, както за стойността на разрушаването, така и за евентуален инвеститор, който би закупил имота. 150 000 лева получи общината при продажбата на терена, върху който ще се изгради магазин на PEPCO и аптека. Строителството започна и се очаква да приключи до края на годината.

Не преставате да развивате и лесопарк „Гергана“, където се намира и хубав зоопарк. Какви идеи имате още в посока развлечения за младите?

Смятам да направим велоалея от града до парк „Гергана“, тъй като има много колоездачи и за да не става струпване на коли. За първи път организирахме приключенски лагер, в който се включиха деца и от Плевен и останаха много доволни. Това ни подсети, че можем да изградим в парка къмпинг, който сме нарекли „Царевичака“. Имаме идеен проект и визия. Той ще включва бунгала насред гората, където да могат да се настанят около 60 човека. Ще има санитарни възли, перголи и барбекюта, места за палатки и столова, напълно оборудвана и с обслужващи помещения. Първоначалните атракции ще са въжен парк и площадка за стрелба с лък, а след това и други. Надявам се в новия програмен период да има програми, по които да можем да изградим къмпинга, който без съмнение ще привлече туристи в региона от пролетта до есента.

Какво ще пожелаете на жителите и гости на Кнежа по повод панаира?

Най-напред да са здрави, да имат приятни изживявания по време на разнообразната програма и да се веселят с близките си.

 

Интервю на Иво ЙОРДАНОВ

 

 


1
2
3
4
5


2021-08-27 09:25:33