100 години чества читалището в ѕудри€ /—Ќ»ћ »/

100 години чества читалището в ѕудри€ /—Ќ»ћ »/

— двучасов концерт читалище "ѕросвета 1921" в криводолското село ѕудри€ отпразнува по достоен начин сво€ 100-годишен юбилей.

 метът на  риводол ’ристо ƒоков и на ѕудри€ ÷ветан јндров откриха паметна плоча на краеведа и учител€ »ван ћитев, написал истори€та на селото. Ќа не€ б€ха поднесени венци и цвет€ от местни жители.

—лед това на красиво украсената сцена на площада започна спектакълът, посветен на забележителната годишнина. — възстановка бе припомнено началото на културната институци€, поставено от учителите  рум и »ван ƒимови и свещеникът »ван ѕищиков. —тефани€  алинова изпълни стихотворението "ѕудри€ родна", а председател€т му Ќина –айкова и секретар€т ƒимитрина јнгелова представиха гостите и получените поздравителни адреси. Ќародни€т представител  расен  ръстев поздрави домакините и им пожела да паз€т традициите на ботунски€ край. —тихове, песни, модерни и народни танци представиха домакините от читалище "ѕросвета" и детска градина " алина ћалина" и гостите от  раводер, √алатин, ƒобруша, Ѕаурене и „елопек, както и ’ристина  ръстева, Ѕо€н »лиев и јнтъни √еоргиев от читалище "Ќ.….¬апцаров" в  риводол. ƒесетки се хванаха на хорото, чието начало поставиха младите танцьори от √алатин.  улминаци€ на празника бе празничната торта под звуците на "Ќа многа€ лета" и зар€ в л€тното небе.

—тотици жители на ѕудри€ уважиха празника и дълго ще помн€т хубави€ концерт. “е са убедени, че думите "докато духът ни е буден и ни води светлината на предците, сме длъжни да поддържаме огнището, запалено преди 100 години" са завет, които поколени€ самодейци си предават и читалищната дейност в ѕудри€ никога н€ма да спре, а читалището ще пребъде. 

»во …ќ–ƒјЌќ¬
2021-08-22 10:59:23