Наредиха картини на Върбан Бояджийски

Наредиха картини на Върбан Бояджийски

По инициатива на Градската художествена галерия в разгара на лятото в Община Мездра беше подредена изложба живопис по случай 90 години от рождението на художника Върбан Бояджийски (1931-1994 г.).

Експозицията включва осем живописни платна на родения в Роман самобитен творец, чийто жизнен и творчески път е тясно свързан с културния живот на гр. Мездра през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Маслените картини са от фонда на галерията и представят характерния стил и  колорит на автора: „Боженци“, „Плачещото дърво“, „Стари тополи“, „Дунав“, „Пейзаж от с. Лютидол“, както и още три пейзажа.

„Творбите са от различни периоди на неговото творчество, поясни Светла Дямяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Най-голям интерес предизвиква картината „Стари тополи“, на която е изобразен самият художник - в гръб, по време на пленерно рисуване сред природата.

Това е третата проява, посветена на 90-годишнината от рождението на Върбан Бояджийски. В края на месец април в Регионален исторически музей - Враца беше открита юбилейна изложба на твореца - живопис и графика, организирана съвместно от Художествена галерия „Иван Фунев“ и от ГХГ - Мездра, а през месец юли в Хотелски комплекс „Къщата ИВ“ в с. Горна Бешовица се проведе пленер по живопис под наслов „Почит към Върбан Бояджийски“.

Ценителите на изобразителното изкуство могат да разгледат изложбата всеки делничен ден във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра до 10 септември.  


2
3


2021-08-18 15:44:16