Валя Берчева: Само обединени и смирени ще успяваме

Валя Берчева: Само обединени и смирени ще успяваме

"Панаирната седмица ще позволи всички да усетим духа на Мизия", смята кметицата.

 

Г-жо Берчева, разговаряме  преди старта на традиционния панаир на Мизия, какво сте подготвили за жителите и гостите на града?

Тази година с моя екип решихме цяла седмица да е празник на гр.Мизия. Ковид кризата лиши всички нас от празници и мероприятия, които провеждахме в различна среда. Желанието ми е тази година всеки да намери своето забавление, всеки да почувства духа на Мизия, всеки да се весели с близки и гости.

В понеделник в двора на храм „Св. ап. Петър и Павел“ бе отслужен молебен и водосвет за здраве и благоденствие на жителите на града от Н.П. Врачански митрополит Григорий, а след това се раздаде курбан на всички присъстващи. Всички помним катастрофалната 2014 година и се надявам това бедствие никога да не застига съгражданите ми.

Днес изненадите са за най-малките ни съграждани. От 10:30 ч. в парковата зона на центъра, аниматори от  „Приказна въртележка“ ще забавляват малчуганите, а от 19:00 ч. на същото място ще има лудо пяна парти. На 4 август от 20:00 ч. в парка при шадравана сме подготвили забавна програма „Да погледнем през времето“. На 5 август от 20:00 ч. в парка при открития фитнес, театър „Мил Арт“ ще представи моноспектакъла „Чудомирщини“.

От 6-ти до 8-ми август започват концертните вечери в Мизия. От 20:30 ч. на 6 август пред НЧ „Просвета-1915“ гр. Мизия ще се насладим на пъстра фолклорна програма, с участието на самодейни състави от общината и на прекрасните песни на фолклорния изпълнител Светлин Миланов и танцовите изпълнения на ансамбъл Мездра.

В съботната вечер от 20:30 ч. на същото място жителите и гостите на града ще могат да аплодират млади таланти от общината, както и да се забавляват с Клуб по спортни танци „Харизма“ гр. Враца. Гвоздеят на вечерта ще постави легендарната група „Сигнал“ в изпълнение на вечните български песни.

Ще закрием панаирните дни на Мизия в неделя от 18:00 ч. пред НЧ „Просвета-1915“, започвайки програмата с детски мюзикъл, а след това с изпълненията на Симфониета Враца и неповторимата Маргарита Хранова.

Има ли настроение сред хората или заради продължаващата пандемия и споменът за наводнението от 2014 г. местните са по-смирени?

Споменът от наводнението през 2014 година още броди в Мизия, но хората са единни и това личи по помощта и подкрепата, която получавам всеки ден. Смирение е точната дума и аз вярвам, че всеки един от нас в тези дни трябва да направи равносметка на делата си и да се смири. Благодаря от все сърце на хората, които творят красоти в Мизия. Благодаря на всички дарители на община Мизия! Благодаря на групата „Доброволци за по-красива Мизия“, за които добрите дела са кауза! Бих използвала цитат от песента на Богдана Карадочева „Ако до всяко добро същество, застане поне още едно“, призовавайки добрите хора и дела да се множат. Само смирени и обединени ще успяваме.

Какви проекти реализирахте в последната година и какво предстои да бъде направено?

Изпълнени са и успешно завършени следните обекти: Ремонт на улица „Косанска“ и Сливница“ в гр. Мизия; Ремонт на ул. „9-ти септември“, „Цветко Палибачийски“, „Перущица“, обслужващата улица в гр. Мизия; Ремонт на паркинга пред пощата и ремонт на паркинга зад блок 4; Довършване на пострадалите улици от наводнението през юли 2018 г. – ул. „П. Банков“, „Л. Драйчев“ и „Г. Димитров“ и изграждане на отводнителен канал за повърхностни дъждовни води на територията на гр. Мизия; Ремонт на улица „П. Пенев“, „Хр. Ботев“ и „Р. Димитрова“ в с. Софрониево; Изграждане на стрийт-фитнес площадка в центъра на гр. Мизия; Изграждане на площадка за детски забавления в парка зад кметството в с. Софрониево; Ремонт на покрива на детската градина в с. Софрониево; Изграждане на две тоалетни в ОУ „Отец Паисий“, с. Софрониево; Основен ремонт на част от улица „Петър Цветков“ в с. Крушовица.

Предвиждат се за изпълнение ремонти на:

Гр. Мизия: Ул. „Любен Каравелов“ ; Паркинга зад административната сграда на общината; ул. „Скът“; Изграждане на площадка зад сградата на ЦПЛР Мизия; Ремонт на ул. „Г. Димитров“ пред магазин Косаня; Ремонт на две стаи в общинска администрация Мизия; Изграждане на спортна инфраструктура в ОУ „Ц. Церковски”.

В с. Войводово ще направим ремонт на останалата част от ул. „Георги Димитров“ и малък ремонт в административната сграда на кметството.

В с. Крушовица предстои изграждане на зона за отдих и спортна площадка по ПУДООС – 2 броя – в училището и в парка в Старото село и ремонт на стаите на две групи в ДГ „Незабравка“, база „Здравец“.

В Софрониево започна ремонт на площад „Софроний Врачански“ и текущ ремонт на улична мрежа, предвижда се обновяване на улиците, които са в най-критично състояние. Ще бъдат монтирани спортни съоръжения в ОУ „Отец Паисий“.

Наследството, което получих като финансово състояние е лошо, поели сме максимално затягане на разходите, а повечето ремонти на уличната мрежа в общината са благодарение на получени средства с постановления на Министерски съвет от  декември 2019 и  декември 2020 г.

Как пандемията се отрази на работата Ви?

Ковид кризата не подмина и община Мизия. Работим в тези условия повече от година. Стараем се да сме полезни на съгражданите си. Разполагаме с ограничен ресурс, но въпреки това успяваме да отговорим на потребностите на населението. Сложната икономическа ситуация предвид неясната политическа обстановка, забавя изпълнението на част от заложените параметри в бюджет 2021 на община Мизия, но се надявам скоро да има яснота и да съсредоточим усилията си в тяхното изпълнение. В условията на COVID-19 общината успешно реализира и всички предвидени социални проекти и услуги – проект „Топъл обяд“, „Лична помощ“ и „Асистентска подкрепа“. В началото на годината взехме решение относно освобождаване  частично на физически и юридически лица – наематели на нежилищни обекти –  общинска собственост, от задължения за заплащане на наеми, във връзка с въведените задължителни противоепидемични мерки.

През м.юни 2021 г. отново кандидатствахме по проект „Патронажна грижа“ по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

Преди всеки празник Мизия бива тематично украсена, чие дело са тези красоти, направени с подръчни материали, вкус и въображение?

Празниците са нашето спасение от сивото ежедневие на бита. Валя Беляшка е генераторът на креативни идеи, с помощта на младия екип от общинска администрация и доброволци, град Мизия има нова визия и всеки път се наслаждаваме на пъстро и цветно настроение. Предвид финансовото състояние на общината, се стараем и полагаме усилия да не утежняваме общинския бюджет. За целта изработваме украсите от рециклирани материали. Имаме амбицията да провокираме у хората желанието да останат в своя роден край, да имат вяра и надежда, че предстоят по-добри времена. Нашето желание е да накараме съгражданите ни да мислят позитивно, да се радват на малките неща и всеки ден да намират по нещо красиво.

Възродихте ритуалите, свързани със старта на жътвата, смятате ли да превърнете това събитие в ежегодна инициатива?

Традициите на територията на община Мизия са запазени и до днес. Тази година решихме да възстановим една позабравена от миналото традиция, а именно обичаят „Зажънване“, защото основен поминък в нашия роден край е земеделието. Догодина ще разширим обхвата на празника и той ще стане част от годишния културен календар на община Мизия. Провеждането на местни фестивали, обмяна на опит, традиционни празници и мероприятия за гражданите и гостите на общината са част от моята управленска програма.

В селата ще се правят ли нови неща и какви?

Тази година не отменихме нито един традиционен празник в селата от община Мизия. Повечето празници минаха и хората с радост и удоволствие отбелязаха панаирните си дни. На 27 август ще открием обновения площад в село Софрониево, който получи и своето име „Св. Софроний Врачански“ с решение на ОбС- Мизия. С обновяването на площада в Софрониево, централната градска част ще придобие модерен европейски облик. Капиталовата програма на общината се изпълнява по график и стремежът ни е да развием общинския център и всички села от общината равнопоставено.

Какво ще пожелаете на жителите на общината по повод панаира?

Скъпи съграждани, по случай традиционните панаирни дни на гр.Мизия се обръщам към всички вас с вяра и смирение. Пожелавам ви здраве, хармония, устойчиво бъдеще и благоденствие. Вярвам, че дните ни ще бъдат изпълнени с надежда и мир. Нека бъдем мъдри в решенията и действията си, защото само чрез ЕДИНСТВО може да оцелеем! Историята се пише всеки ден от всички ни. Бог да пази Мизия!

 

Интервю на Силвия СИМЕОНОВА


2
3
4
5


2021-08-03 09:40:00