Министър награждава баби от Царевец

Министър награждава баби от Царевец

Груповите носители на умението „Варене на домашен сапун“ - Здравка Петрова (76 г.), Венета Коцева (82 г.) и Бойка Цолова (68 г.) от с. Царевец, община Мездра, получиха грамоти от областния управител на Враца Иван Сълов за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство на област Враца.

Отличията връчи заместник-областният управител Милчо Стефанов. Награждаването уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, Любомир Mаринков - гл. експерт в Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ към Областна администрация - Враца, кметският наместник на с. Царевец Маргарита Петкова и Лиляна Лещарска - секретар на НЧ „Просвета-1928“.

Наскоро Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерство на културата одобри кандидатурата на НЧ „Просвета-1928“ - с. Царевец - „Варене на домашен сапун“, да бъде вписана в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България в раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“. Групови носителки на това умение са Здравка Петрова, Венета Коцева и Бойка Цолова, които го предават и на следващите поколения царевчани.

„Преди две години от едно малко зрънце идея и от много, много любов се роди голямото ни желание да започнем да варим домашен сапун, сподели кметският наместник на с. Царевец Маргарита Петкова. Една позабравена традиция, една домашна дейност, която се е упражнявала от отдавна и в почти всяка къща. Но с течение на годините тя е останала назад във времето и затова ние решихме да я възродим.

Искам да изкажа нашата огромна благодарност към Община Мездра, която ни насърчи в това начинание. Но най-вече да благодаря на тези три жени, носителки на умението, които се съгласиха да ни помогнат и без които ние нямаше да можем да осъществим тази идея, нямаше да можем да достигнем такова високо ниво и да получим такова признание.“

„Радвам се, че в това китно селце не са забравени българските традиции и че в него кипи живот - за разлика от много други малки населени места, които са запустели, заяви заместник-областният управител Милчо Стефанов. Ще се радвам, ако предадете тези традиции на младите хора, както направихте това с варенето на домашния сапун. За да могат да разберат, че традициите са най-важното нещо за един народ и да ги уважават.

Прекланям се пред всички вас. Благодарение на това, което правите и което са правили в миналото нашите баби и дядовци - благодарение на всичко това ние сме оцелели като народ. Да сте живи и здрави и продължавайте в същия дух!“

„Благодаря на тези пазителки на традициите, благодаря на хората, които са носители на това умение, каза кметът на Мездра Иван Аспарухов. Поздравявам вашето кметство, вашето читалище, вашата общност, че въпреки трудностите на времето успявате да съхраните нещо много ценно - а това е българският фолклор, нашите традиции, нашето нематериално културно наследство.

Надявам се те да останат за идните поколения. А в обозримо бъдеще, наред с Националния фолклорен фестивал „Белокаменица“, да организираме и един фестивал на домашния сапун. Ще направим всичко възможно тази традиция да остане запазена марка за с. Царевец.“

Музикален поздрав към присъстващите отправи Женска певческа група „Белокаменица“ при НЧ „Просвета-1928“ с художествен ръководител Елена Катранкьовска. Домакините пък подариха на всички гости по един домашен сапун.

На официална церемония, която ще се състои днес в столицата, министърът на културата проф. Велислав Минеков ще връчи на представители на 5-те областни кандидатури, одобрени за включване в Националната система „Живи човешки съкровища - България”, удостоверения за вписването им в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство и парични награди от по 2 хил. лв.

 


2
3


2021-07-28 09:13:59