На творческа среща с Анета Дилова

На творческа среща с Анета Дилова

Не случайно хората казват „Петрови пекове“, времето, когато се пече хлябът, а както сочи и термометърът, един от много горещите юнски дни. Но жегите не попречиха на творци и почитатели на словото да се съберем на поредната творческа среща „Автограф за Вас” на чаша вино.

При нас е един голям приятел на читалището Анета Дилова, която преди броени дни изпълни осемдесет лета.

На срещата в Бяла Слатина присъстваха творци, учители и приятели.

Днешният ни гост освен интелигентен и ерудиран като личност е и с много разностранни интереси, нещо типично за зодията ѝ Близнаци. Обикновено те не се примиряват с извършването само на една дейност, не са отдадени само на една кауза, нямат само едно хоби. Така е и с нашата гостенка Анета Дилова.

В едно интервю с нея тя се представя като историк, краевед, общественик, писател и оптимист. А пред нас се изяви и като прекрасен кулинар, с уханната си погача, ароматната ябълкова пита, сочните рула и примамливите си баници, за които каза, че няма как да е от село Баница и да не може да приготвя тези изкушения. Оказа се, че и сладкарството е не по-малка наука от философията и самото приготвяне на вкусотии си е своего рода философия и че нищо не пречи на един доктор по философия да бъде усмихната, чаровна дама, с млад дух и много познания и умения. В момента е щастлива баба на четирима внуци и един правнук.

Активна и дейна, неуморна – такава е била в професионално отношение. Такава продължава да е и днес – постоянно ангажирана с обществена дейност, с общественополезни каузи, като вече отделя повече време на любимото си занимание да пише, независимо дали краеведско проучване, историческо изследване, автобиография, лирични стихове или пък ще записва своите „Раздумки“ – неподправени случки и разкази от ежедневието…

Издадените ѝ книги са:

„История на Врачанския драматичен театър”/ 1988 г., в съавторство/

Първата ѝ книга е стихосбирката "Премълчани откровения", през  2013 година издава книга за родното си село "Баница - село с богата история",  през 2015-та пише своята автобиографична книга "Беше вчера", през 2016-та  излиза "Село Баница - старите родове", следват "Раздумки" - 2018 , през 2019-та - "Лиричен листопад" и книгата "Храм "Св. Възнесение" село Баница".

Начало на мненията и въпросите, както става по традиция на тези наши срещи, постави отново госпожа Василка Цачева – литературен творец и критик, дългогодишен учител по литература, председател на краеведското дружество „Сребреня“ и лична приятелка на Анета Дилова.

Беше съобщена и радостната новина. След участие в Десетия национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ госпожа Цачева печели трета награда. Нека ѝ бъде честито заслуженото признание и да продължава да твори със същото вдъхновение и да постига нови успехи! Това е гордост за нашия град.

А юбилярката получи поздравления от читалищното настоятелство, секретаря на читалището Светлина Берова, от приятели…

Благодарим сърдечно на госпожа Анета Дилова за приятното преживяване! Нека бъде здрава и все така емоционално извисена!

Благодарим на всички, че бяхме заедно!

Нека си пожелаем най-вече здраве, незабравимо лято, прекрасни спомени и много усмивки! Дано…

 

Валентина Бобойчева

 


1
2
3


2021-07-16 10:25:15