Почистват каменните скулптури и пластики от галерията на открито

Почистват каменните скулптури и пластики от галерията на открито

Служители на Общинско предприятие „Чистота“ започнаха да почистват замърсените скулптурни и каменни пластики, експонирани в зелените площи на пешеходната алея по улица „Александър Стамболийски“ в гр. Мездра. Творбите от бял врачански камък са изработени по време на Симпозиума по скулптура, организиран на всеки две години от 2004 г. насам от Община Мездра.

Със специален препарат и водоструйка от тях ще бъдат премахнати замърсяванията от органичен произход (плесени, лишеи, бактерии и др.), както и наслагванията от прах и други неорганични частици, наслоили се в резултат от атмосферните влияния. След като бъдат почистени върху постаментите на каменните пластики ще бъдат монтирани табели с названията на творбите и имената на техните автори. По този начин художествената галерия на открито от произведения на изящното изкуство, която се оформи се през последните близо две десетилетия по протежение на най-дългата мездренска улица, ще придобие по-естетичен вид.

Понастоящем арт колекцията включва 41 интериорни творби, изработени от 30 български и чуждестранни скулптори в досегашните седем издания на биеналето. 
2021-07-15 15:12:56