Ученици правят паметник на дядо Добри

Ученици правят паметник на дядо Добри

Ученици от професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино изработват паметник на дядо Добри, български дарител за реставриране и поддържане на много български християнски храмове. Гимназията е единственото каменоделно училище на Балканите и второ в Европа. Проектът предвижда паметникът да бъде преместен в софийски парк, след като бъде завършен.

Инициативата започва още през 2018 г. с участието на ученици от професионалната гимназия. Трогнати от делата на дядо Добри се ражда идеята на "Сдружение Азбукари" и Инициативен комитет за издигането на негов паметник. Каузата е прегърната от единственото по рода си в България училище по каменоделство в село Кунино. Монументът на седящия дядо Добри с чаша в ръка е дело на малките възпитаници под ръководството на скулптора Красимир Митов.

"Съгласявайки се да бъдем партньори, ние изработихме нашата част от проекта. В него участваха ученици, които вече завършиха, които много искаха да ударят по камъка, да оставят своя отпечатък, но уви, нещата малко се проточиха във времето", казва Яна Орлинова, директор на ПГ по каменообработване.

По изготвена скица е направен моделът на дядо Добри, най-напред от глина, а след това от гипс. В момента той се съхранява в ателието на гимназията по каменообработване. Остава финалната част, но и най-трудната.

"Имаме дарение дори от наши съмишленици - една кариера над Кунино, която ни е дарила един голям каменен блок, който чака да бъде пренесен тук и се надяваме час по-скоро да стане, да се установи мястото за паметника, ще започнем да изработваме модела в камък и нашите ученици очакват с нетърпение този момент", каза още Яна Орлинова.

Дядо Добри все още чака да бъде поставен неговият паметник, където да бъде заобиколен от хора, така както самият светец от Байлово е живял.
2021-07-15 14:18:10