Неповторим празник на народната носия направиха край Дунава

Неповторим празник на народната носия направиха край Дунава

С дефиле на народни носии започна тазгодишното издание на традиционния празник на народната носия, който правят на Атанасовден в Остров. В красивото крайдунавско село се събраха участници от селата Оходен, Крушовене, Рогозен, Долни и Горни Вадин, Галово, Лесковец, град Оряхово и мн. др.

Някога събитието се правело през зимата, но тъй като читалищният салон е един от най-големите в област Враца и труден за отопление, пък и за удобство на пътуващите участници, преди няколко години се взема решение провеждането му да е през лятото.

Това е 39-то му издание, като организаторите се надяват епидемичната обстановка да позволи догодина по същото време да се проведе юбилейно събитието и то с още по-богата програма.

„В дефилето бяха показани официални, всекидневни и детски носии от различни региони, някой от които са на повече от 150 години, като най-многобройни бяха влашките. Представена бе и кулинарна изложба, в която се включиха кулинари от близки села, от пенсионерския клуб на Остров, от кметството ни, както и ученици от местното ОУ „Христо Ботев“, които показаха „бабини гозби“, разказа за медията ни секретарят на читалището Анелия Бенкина.

Мързелива баница със сирене, под формата на мъфин, бобена лютика, традиционното за Атанасовден-пълнени чушки с боб, руло от тиквички и баница с грозде, сорт-Отел са само малка част от ястията, които присъстващите на празника можеше да видят и опитат след това.

За настроението на гостите на сцената в читалището се изявиха различни танцови състави, сред които децата от „Изворче“-Оряхово.

Всички участници получиха грамоти и сувенири, ръчно изработени от екипа на читалището в Остров-секретарят Анелия Бенкина и библиотекарят Станислава Стефанова.

 

 „Желанието ни е да опазим, съхраним и популяризираме българския бит и култура и да ги предадем на идните поколения“, казва кметицата на Остров Ирена Станкулова.

Сега в селото започва подготовката на традиционния фестивал на рибата. Той е насрочен за 31 юли и ще е на ново място-на брега на Дунав, където от скоро благодарение на реализиран проект по ПУДООС има обособени красиви кътове за отдих.


2
3
4
6


2021-07-07 11:10:11