Тържествено отбелязаха рождения ден на Калето в Мездра

Тържествено отбелязаха рождения ден на Калето в Мездра

Един от 100-те национални туристически обекта в България -  Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра, навърши 8 години.

Осмият рожден ден на комплекса беше отбелязан с празнична програма, подготвена от екипа на АК „Калето“, Община Мездра и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР). Тя стартира с петото издание на Панорама на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест“, която се проведе в три поредни вечери на откритата амфитеатрална сцена.

Същинското тържество се състоя на 3 юли. Празника уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, секретарят на Общината инж. Светлана Мицева, управителят на ОбП „Чистота“ инж. Тодор Христов, Седефка Петкова, началник на отдел „Култура, спорт и туризъм”, деца и възрастни.

„От лятото на 2013 г. досега комплексът приема целогодишно посетители от страната и чужбина, предлагайки им интересни изживявания и красиви спомени, каза в приветствието си Маргарита Дамянова, управител на Археологически комплекс „Калето“. Стана традиция в началото на месец юли да честваме рождения ден на нашия комплекс и днес отново сме се събрали тук, за да отбележим този хубав празник.“

Подрастващи артисти от Групата за художествено слово към ЦПЛР, с художествен ръководител Лилия Христова, рецитираха стихотворението на Калин Топалски „Калето” и разказаха „Легенда да кладенеца на „Калето“ край Мездра” в обработка на Светла Дамяновска.

Музикален поздрав отправиха дуетът Йоана Лиловска - Александра Христова и Елена Митова от Вокална група „Детски свят”, с художествен ръководител Анета Петкова, които изпълниха песните „Шаба-даба-да”, „Дано” и „Българийо, единствена си ти”.

Както подобава за рожден ден, имаше много балони и огромна красива торта, от която опитаха и малки, и големи.

Празникът продължи през целия ден със забавни състезателни игри за децата, организирани от екипа на „Sparta Games“.

А по повод 17-ото издание на инициативата Европейска нощ на музеите 2021 (European Museum Night 2021), до 24 часа входът за посетители в комплекса беше свободен.


2
3
4
5


2021-07-05 13:32:32