Деца наредиха изложба в Мездра

Деца наредиха изложба в Мездра

По инициатива на Градска художествена галерия - Мездра Школата по изобразително изкуство към Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) подреди обща художествена изложба под наслов „Скици от пандемията“. В нея са представени творческите постижения през учебната 2020/2021 г. на възпитаници на преподавателя Цветанка Маринова, ръководител на школата.

Експозицията включва 37 рисунки - живопис и графика, дело на 11 малки художници - Малена, Димитър, Натали, Стела, Катерина, Каролина, Лея, Магдалена, Никол, Пламена и Цветослав.

„Изложбата е интересна не просто с това, че творбите са на деца, а преди всичко с това, че те са създадени по време на пандемия, каза при нейното откриване Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Всички ние през последната една година изживяваме нещо, което не ни се е случвало никога досега - ограничения, рискове, притеснения за здравето и живота. А това неминуемо се отразява и на децата, на тяхната психика, на тяхното физическо развитие. Защото те са ограничени, също като нас, възрастните, в периодите на затваряне.

И сега е още по-интересно да се види в тези периоди на затваряне от какво те са се вълнували, какво са рисували и, в крайна сметка, какво са сътворили.“

„Чувстваме се много приятно, тъй като след една дълга изолация най-после излизаме пред публика, сподели Цветанка Маринова. Нещо, което ни липсваше през тази учебна година или ставаше по „студения“ начин, с новите технологии. А, както знаете, в изкуството най-важна е връзката творец-зрител.

Озаглавихме така нашата изложба, защото нещата, които децата рисуват са свързани точно с тази изолация, с всичко, което ни връхлетя напоследък.“

„Благодарим ви за усмивките, които ни подарихте, каза в приветствието си към малките художници заместник-кметът на Мездра инж. Николинка Кътовска. За възможността да се освободим от тежките мисли, налегнали ни по време на пандемията, да се заредим с позитивна енергия. Продължавайте да рисувате, продължавайте да ни радвате, а защо не - и да ни мотивирате с всичко, което правите. Желая ви успех!“

Изложбата на Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР може да бъде разгледана всеки делничен ден до края на месец юли във фоайето на втория етаж в сградата на Общинска администрация - Мездра.


2
3


2021-07-01 11:26:53