С народно веселие започна жътвата в Мизия

С народно веселие започна жътвата в Мизия

С голям празник стартира жътвата край Мизия. Стотици граждани се събраха в местността „Жътварска падина“, на входа на града, където имаше богата фолклорна програма.

Ритуалът зажънване под звук на гайди пресъздадоха Деница Иванова, младите девойки Тея и Виктория Бояджиеви, както и 4-годишната Виктория Морис.

Фолклорни състави от общината веселиха присъстващите с изпълненията си. Дамската вокална група към читалището в Мизия с ръководител Борислав Борисов изпя обичани народни песни. Бабите Виолета Динкова и Здравка Иванова от Софрониево вдигнаха на хоро присъстващите с чудния си глас. Шестокласничката Амелия Славчева от местното ОУ „Цанко Церковски“ бе бурно аплодирана след песните, които представи. Имаше състав от Липница, както и от други близки до Мизия села. Възродената традиция преминава с водосвет, отслужен от отец Дилян Тенджерски, за здраве и берекет и с поръсване на нивата със светена вода, за да са пълни хамбарите през зимата.

Поздрав към многото гости на празника на жътвата отправи Валя Берчева. Тя сподели, че е водена от идеята да възобнови позабравена от миналото традиция.

„Реално жътвата вече започна. Надявам се времето да е със земеделските производители. Всички да са здрави, да са пълни хамбарите с жито, да има добри цени и Бог да е с Вас. Аз съм Ваш съмишленик, приятел и помощник“, подчерта кметицата в словото си.

Духов оркестър изненада гостите, пристигайки на празника с новите електрически моторетки, закупени от общината.

За доброто настроение на всички гости се погрижи фолклорната изпълнителка Ана-Мария и музикантът Злати Петров, с които в златните жита се извиха кръшни хора.

Гости на празника бяха кметове на съседни общини, сред които на Бяла Слатина-Иво Цветков, заместник-кметовете на Козлодуй Гинка Иванова и на Мизия Цветан Василев, на Мизия-Цветан Василев, на Търнава-Габриела Раловска, която закичи Валя Берчева с бяла жътварска кърпа и много други.

Част от събитието бяха местните земеделски производители, които бяха докарали и огромни комбайни. Сред тях бяха мизийците-Мирослав Лазаров, Йордан Бояджиев, Милчо Лазаров, Ангел Кучияшки, Теодоси Берчев. От Липница присъстваше Дилян Кунчев, от Войводово-Тихомир Борисов и Михаил Василев, Борислав Стоев и Васко Онцов от Софрониево, Станчо Маринов от Крушовица и др.

Празникът продължи часове, а всеки гост си тръгна с подарък-красив житен клас, който да напомня за това хубаво събитие.

 
2021-06-30 16:44:58