Църква се нуждае от спешен ремонт

Църква се нуждае от спешен ремонт

С молитва за здраве и водосвет, отслужени от енорийския свещеник отец Пламен Кръстев, жители и гости на Ребърково почетоха на Петровден - 29 юни по нов стил, храмовия празник на тамошната църква „Св. ап. Петър и Павел”. Сред тях бяха кметският наместник на селото Петър Петков, художественият ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра“ Мирослав Аспарухов, кметските наместници Крета, Руска Бела, Злидол и Очиндол.

В проповедта си отец Пламен припомни апостолските деяния на двамата най-близки Христови ученици и следовници и поздрави миряните с големия християнски празник.

След черковната служба беше раздаден традиционният курбан за здраве, приготвен от майсторите готвачи Елисавета Тодорова и Георгица Симеонова.

Кметският наместник Петър Петков сподели, че старинният храм спешно се нуждае от цялостна реконструкция на покрива, който от години тече, както и от освежаване на вътрешно храмовото пространство, което също е силно компрометирано.

За целта по инициатива на Църковното настоятелство, съвместно с Кметство Ребърково и НЧ „Просвета-1925“, на 17 юли (събота), когато ще бъде честван Денят на селото, ще се състои благотворителен концерт за събиране на средства, необходими за ремонта.

Ребърковският храм „Св. ап. Петър и Павел” е съграден преди повече от един век, през периода 1910-1914 г., на мястото на бившето училище в селото. Осветен е на Петровден - 12 юли (ст. стил), 1914 г. от тогавашния Врачански митрополит Климент (1873-1930). Сегашният архитектурен вид на църквата датира от 1934 г.
2021-06-30 12:45:21