Над 150 човека се възползваха от безплатните очни прегледи в Мездра

Над 150 човека се възползваха от безплатните очни прегледи в Мездра

При осезаем интерес преминаха безплатните очни прегледи, които се проведоха в гр. Мездра със съдействието на Общинската администрация в рамките на Националната скринингова кампания на Българския лекарски съюз, Българско дружество по офталмология и „Байер България“ „Зрението е всичко! Прегледай се!“. Само за броени часове от тях се възползваха повече от 150 деца и възрастни.

Възрастните пациенти бяха консултирани в мобилен очен кабинет от квалифицираните офталмолози д-р Николай Даков, д-р Александър Колчев и д-р Габриел Димитров от Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“ и д-р Пламен Йорданов от Очна клиника „Зора“ - София, а децата бяха прегледани в Ритуалната зала на Община Мездра със специална апаратура, закупена със средства, събрани в благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

Диабетна ретинопатия, глаукома, катаракта и макулна дегенерация, са най-често срещаните очни заболявания сред възрастните, споделиха специалистите.

Инициативата „Зрението е всичко! Прегледай се!“ цели да спомогне за диагностиката на най-честите социално-значими очни заболявания, да популяризира значението на профилактичните прегледи и да информира обществото за важната роля на грижата на очното здраве. Амбициозната й задача е да обхване най-уязвимите групи от населението у нас: децата и хората около и над 50-годишна възраст.
2021-06-30 10:47:53