В Очиндол отвори врати нов православен храм

В Очиндол отвори врати нов православен храм

В първата Неделя след Петдесетница - на Всички светии, в мездренското село Очиндол отвори врати нов православен храм - параклисът „Въведение Богородично“. Той е дарен от сем. Павел и Ваня Павлови в знак на благодарност към жителите на старопланинското селище, които преди време се включиха, заедно с множество други хора от цялата страна, в дарителска кампания за събиране на средства, необходими за лечението в чужбина на техния внук Андриян. Монтирането на параклиса, който е изработен и доставен от Гърция, както и благоустрояването на пространството около него, са осъществени с финансовата и логистична подкрепа на Община Мездра и със спомоществователството на „Йотов Стоун“ ЕАД и на местния предприемач и родолюбец Огнян Петров, собственик на Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“.

Освещаването на параклиса, който се намира в м. „Кръст“ край Младежкия еколагер, извърши Врачанският митрополит Григорий в съслужие с отец Николай Костадинов и отец Аспарух Аспарухов от Врачанската Св. Митрополия. Архиерейската литургия уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, кметският наместник на Очиндол Цветелина Христова, кметове и кметски наместници на населени места от общината, общински съветници, кандидати за народни представители. Сред дошлите на запалят по свещичка беше и гимнастичката Емили Стоянова (СКХГ „Левски Плюс“), състезателка от разширения състав на националния отбор на България - ансамбъл жени, заедно със своите близки, чийто родови корени са от балканджийското селище.

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Ансамбъл „Мездра“ и фолклорният дует Ваня Кръстева - Кръстю Стефанов. Накрая всички седнаха на обща трапеза и вкусиха от овнешката курбан чорба, приготвена от майстора готвач Димитър Пунчев (Мито Кръчма̀ро) от Елисейна.

Параклисът „Въведение Богородично“ в Очиндол е деветият православен храм, който отваря врати в община Мездра през последния четвърт век, след тези в Крапец (1996), Брусен и Руска Бела (2002), Игнатица (2007), Върбешница (2009), Боденец (2012), Дърманци (2013) и Кален (2014). В момента нов храм - „Св. Николай Чудотворец“, се строи в Ослен Криводол, а останалите две села, които все още нямат църкви, са Злидол и Цаконица.


1
2


2021-06-28 15:31:26