Красивият Градешки манастир чества храмов празник

Красивият Градешки манастир чества храмов празник

Храмов празник ще чества утре Градешкият манастир "Св. Йоан Предтеча". Разположен е в непосредствена близост до криводолското село Градешница. Светата обител е красива, с широки чардаци, обширен сенчест двор - оазис на тишина и спокойствие. В ъгъла има майсторска чешма, датирана от 1974 г. В днешно време Градешкият манастир е функциониращ, но без монаси. От 2 години начело на манастира е 24-годишният йеромонах Спиридон.

„В 9 сутринта ще имаме литургия, а в 12 часа на всички гости ще раздадем курбан за здраве. Миналата година имаше много гости на храмовия ни празник, надявам се и тази да е така. Посетителите в последно време са малко, няма и много желаещи да нощуват. Имаме красиви стаи за гости, подходящи за хора имащи нужда от усамотение или за семейства с деца. В никакъв случай храмът не е място за шумни компании. Основно аз си се грижа за всичко тук, но имам и помощници, които идват при нужда. Градешкият манастир е отворен всеки ден за посещения. Като любител на животните откакто съм тук в двора отглеждам различни видове. Имаме 2 магарета, диви и питомни прасета, кози, овце, гълъби, фазани, котки и кучета са само малка част от постоянните ни обитатели, на които се радват посетителите“, разказа за медията ни йеромонах Спиридон.

Храмът е желано място за кръщенета, особено през лятото. Възможни са и венчавки. Неразрешени остават няколко проблема. Трябва да се направи ремонт на покрива на църквата, както и да се ремонтират баните, към стаите за гости, но към момента няма средства за тях. Утре гост на празника ще бъде Врачанският митрополит Григорий, на който ще напомнят за тях.

„Пожелавам на хората да вярват повече в себе си, защото животът в днешно време не е лесен. Има изкушения, които объркват народа. Нека вярваме в Бога, той помага в нашите начинания и нека всички сме здрави“, отправи поздрава си йеромонах Спиридон.

Всъщност възникването на Градешкия манастир "Св. Йоан Предтеча" е свързано с крепостта в местността "Калето", съществувала до началото на 11 в. и със средновековното селище "Селището" и неговия некропол просъществували до 14в. В края на 16в. при водени военни действия манастирът е разрушен. Светата обител е възстановена в началото на 19 век. По това време манастирът е бил духовно и културно средище в региона и в него се е помещавало килийно училище. През 1972 г. сградите, църквата и параклиса са основно ремонтирани и реконструирани. Съборната църква е разположена в средата на вътрешния манастирски комплекс. Построена е през1861 година, а в периода 1998 - 2000г. е реставрирана и преосветена с помощта на АЕЦ Козлодуй, които до преди няколко години стопанисваха църковната обител.
2021-06-23 11:45:04