Напусна ни голям българин!

Напусна ни голям българин!

На 8 юни след продължително боледуване ни напусна инж. Любчо Чомаковски! Със своя забележителен житейски път той остави светла диря в историята на Търнава, Бяла Слатина и България, които толкова много обичаше. Умен, трудолюбив, пробивен и пълен с неизчерпаема енергия, не се спираше пред нищо.

Той се ражда в Търнава на 4.12.1943 г. и на нея остана верен през целия си живот. Като ученик в белослатинската гимназия, техникума в Ямбол и университета в Русе Чомаковски е сред най-добрите, винаги търси най-новото. Като един от първите инженери в Бяла Слатина, набързо изкачва управленските нива, за да стане най-успешния ръководител на голямото транспортно предприятие в града, което начело с него става републикански първенец.

След промените поема земеделската кооперация в Търнава и става един от най-успешните агробизнесмени. Изгражда модерна база и закупува най-съвременна техника. Но редом с успехите, той не спря да се раздава. Защото ако високото небе на Търнава го научи да гони върховете, просторните нивя му дадоха широка душа и голямо сърце. Едва ли има кауза, на която да не е откликнал. Без него нямаше да я има обновената сграда на кметството, детски площадки, танцов състав, ремонтираната и новоизографисана църква и много други малки и големи добрини, които няма да бъдат забравени. Последното нещо, което създаде за тях бе малкото язовирче в началото на селото, за прохлада в летните дни. И всичко носеше обичаната от него, но пълна с много смисъл дума "Чомстил", което ще рече високо ниво, от което не може да си слиза.

Получи признание с много награди, между които и "Почетен гражданин на Бяла Слатина". Но най-голямата гордост бяха приятелите му-политици, владици, бизнесмени и хора на изкуството и другари от детството. С тях общуваше с внимание и се веселеше от душа. Обичаше много и се грижеже и за прекрасното семейство- съпругата Цветана, синовете Николай и Стилиян и снахата Мария и внучката Ния.

Всички, които са общували с него, са взели за себе си от неговата мъдрост, опит и енергия. И няма да го забравят.

 

Поклонението ще се състои на 10 юни /четвъртък/ от 12 ч. в храм "Свети апостол и евангелист Лука"в Търнава, съобщиха от семейството му.

Поклон пред светлата му памет!
2021-06-09 07:30:05