С богата програма откриха Ботевите тържества в Лютиброд

С богата програма откриха Ботевите тържества в Лютиброд

С тематична музикално-поетична и фолклорна програма официално бяха открити Ботевите тържества в Лютиброд. Да почетат паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България привечер на 2 юни на площада при моста на река Искър се събраха множество жители и гости на мездренското село. Сред тях бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, заместник-кметът Нели Минева, представители на Мотоклуб „Кан Аспарух 681“ от Варна, Шумен, София и Мездра.

Слово, посветено на 145-ата годишнина от подвига на Ботевата чета, произнесе кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев. На сцената се изявиха Женският народен хор при местното читалище „Колката“, младите вокални изпълнители Данита Павлова, Ева Христова и Тереза Стоянова от Сдружение „Новото поколение на талантите“ и танцьорите от Ансамбъл „Мездра“. Патриотични стихове рецитираха 75-годишната Кръстинка Караджова и Леда Костадинова, която е само на 3 години и половина.

На почетна стража пред паметника на поета революционер застанаха трима млади „гвардейци“, пременени в четнически униформи. Венци на признателност бяха поднесени от името на Община Мездра, Кметство Лютиброд, НЧ „Колката“ и Клуба на пенсионерите в селото.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към хилядите знайни и незнайни герои, отдали живота си за националното освобождение и обединение на Отечеството. Сред тях са повече от 30 лютибродчани, загинали в Балканските войни 1912-1913 г., Първата световна война 1915-1918 г. и Втората световна война 1939-1945 г.

Днес от 11:00 часа в местността „Рашов дол“ ще бъде отслужена панихида за загиналите на това място през бунтовната пролет на 1876 г. 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов.

От 13:00 часа край Посетителски център „Ритлите” ще бъде открит нов кът за отдих и детски игри, който е изграден по проект, одобрен за финансиране в конкурса „Обичам природата - и аз участвам” на Министерство на околната среда и водите и на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда - 2021“.
2021-06-03 11:07:40