В Мездра почетоха паметта на Ботев

В Мездра почетоха паметта на Ботев

По традиция на 2 юни гражданството на Мездра почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменанието, което се състоя на градския площад, бе посветено на 145-ата годишнина от подвига на Ботевата чета. Точно в 12:00 часа, под двуминутния сигнал на сирени, младите гвардейци Денислав Димитров и Данимир Георгиев застанаха „за почест“ пред пилоните с националния трибагреник, знамето на Община Мездра и флага на Европейския съюз, а служители в Общинската администрация, Общинска служба „Земеделие“ и граждани отдадоха почит към героите.

С мълчаливо поклонение пред входа на учебното заведение и поднасяне на гирлянд от свежи цветя пред войнишкия паметник паметта на загиналите за Родината почетоха ученици и учители от ОУ „Христо Ботев“, чийто патрон е поетът революционер.

Ботйовите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер, когато от 20:30 ч. на площада при моста на река Искър в село Лютиброд с  поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, концерт на самодейни състави и празнична заря ще бъде почетена паметта на загиналите за национално освобождение и обединение, сред които са и 30-на лютибродчани.

Утре от 11:00 ч. в местността „Рашов дол“ ще бъде отслужена панихида за загиналите на това място през бунтовната пролет на 1876 г. 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов. На 3 юни от 13:00 ч. в с. Лютиброд официално ще бъде открит нов кът за отдих и детски игри, който е изграден по проект,  одобрен за финансиране в конкурса „Обичам природата - и аз участвам” на Министерство на околната среда и водите и на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда - 2021“.

На 4 юни - Деня на Зверино, паметта на героите ще почетат подобаващо жителите и гостите на най-голямото село в община Мездра. Празничната програма ще започне в 20:30 ч. с поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в кв. „Сивец“. От 21:00 ч. пред паметния знак до църквата „Св. Димитър” ще бъде отслужена панихида, последвана от поетичен рецитал и възстановка на преминаването през нощта на 22 май (3 юни н. ст.) 1876 г. на група Ботеви четници, предвождани от Никола Во̀йновски, през брода на река Искър, което е подпомогнато от родолюбиви зверинчани. Възпоменателната проява ще завърши със заря, която е с начален час 21:30.

 
2021-06-02 15:11:55