Ученическият поход по Ботевия път потегли към Околчица

Ученическият поход по Ботевия път потегли към Околчица

Рано тази сутрин ученици от местните училища ПГЯЕ „Игор Курчатов” и СУ „Христо Ботев”, начело със своите училищни ръководители и ръководството на Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета”, потеглиха по стъпките на великия поет и революционер.

От 1947 г. ежегодно стотици походници извървяват 120-километровия Ботев път, в знак на преклонение пред подвига и саможертвата на Христо Ботев и неговите четници. Тази година, във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка, Националният туристически поход, под егидата на Областна администрация, е отменен.

Поради тази причина кметовете от общините от област Враца предприеха организация на ученически поход, който се провежда на щафетен принцип: учениците от всяка община ще преодоляват маршрута от Ботевия път, който е на територията им. За тяхната безопасност са осигурени медицински екип и представители на полицията.

По пътя си, по време на прехода в границите на община Козлодуй, младите Ботеви поклонници спряха първо пред Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879”, където по традиция изиграха Дунавско хоро, след което бяха изпратени с пожелание „на добър път” под съпровода на Ботевия марш.

Традиционно походниците спряха за отдих и кратка екскурзоводска беседа на „Матеев геран”, откъдето потеглиха към село Бутан.

Преди броени минути в Софрониево ученическата група от Козлодуй предаде Ботевото знаме на участниците от община Мизия.


1


2021-05-28 15:13:22