Модерна детска площадка откриват навръх събора на Моравица

Модерна детска площадка откриват навръх събора на Моравица

Нова детска площадка и фитнес на открито ще бъдат открити в Моравица. Това ще се случи в събота, когато е съборът на едно от най-големите села  в община Мездра. Кметът Росен Ценов сподели, че идеята е дворното пространство да се превърне в интересен парк за отдих на малки и големи. Да се направи сцена, да има обособени алеи и цветни лехи. Планът ще бъде реализиран със средства от общината, като ще се разчита на доброволния труд на местните хора, които винаги са готови да помогнат в името на развитието на Моравица. За 22 май от кметството подготвят богата фолклорна програма, в която ще се включат различни изпълнители. Вечерта ще има и оркестър, а празникът се очаква да продължи до късните часове на вечерта. Ще има и курбан за здравето на местните.

Младият кмет е амбициозен и реализира различни проекти.

На селото са отпуснати средства по Малки местни инициативи, в размер на 5 000 лв. С тях ще се направи военен кът край самолета, който краси входа на населеното място. Мястото ще се облагороди, ще се поставят пейки, а благодарение на Военно-историческия музей ще се изгради ограда от гилзи.

Модернизирана и изцяло ремонтирана е местната детска градина, където малчуганите се отглеждат в уютна среда. Читалището е с ново ръководство, оглавявано от кмета, като в него са включени дейни хора с възможности и знания. В Моравица има 2 певчески групи „Морава“ и Славей“.  Секретар-библиотекар от дълги години е Янка Николова. Функционира и училище, в което за съжаление през последните години броят на учениците намалява.

Поле за развитие в Моравица имат и различни бизнес начинания. Дейност развиват цех за битови тъкани и носии; колбасарска фирма; фабрика за въжета и др.

В момента се подменят водопроводните тръби в селото, заради което няколко улици са разкопани. Това причинява временно неудобство на шофьорите, но кметът уверява, че работата и асфалтирането ще финишират до няколко месеца.

Дейностите и културният живот не спират до тук.

През месец юли ще се проведе второто издание на фолклорния фестивал "Пей, танцувай и в Моравица лудувай", за който се очакват десетки участници от близки и по-далечни населени места.

Силвия Симеонова


2


2021-05-21 20:27:07