Двудневен конен маратон стягат в Крива бара

Двудневен конен маратон стягат в Крива бара

Мащабно конно състезание за зажаднялата публика стягат в Крива бара, община Брусарци. То ще съвпадне с дните на традиционния събор-22 и 23 май. Своеобразният конен маратон ще включва всички дисциплини- надпрепусквания за расови и обикновени коне, прескок на паркур и състезания с тежковози. Очаква се в състезанията да се включат над 100 коня, съобщи кметът на Брусарци Наташа Михайлова. Интересът към тях е голям, тъй като заради пандемията през тази година е имало много малко турнири.

За първи път в състезателната програма ще има прескок на препятствия. Състезанието ще стартира на 22 май, събота от 10:00 ч, когато ще се проведе официалното откриване. След това ще се проведат четири паркура: „Х-паркури“ на височина 60 см за млади коне и деца; до 100 см за аматьори и деца; паркур  115 см за аматьори и юноши старша възраст и атрактивен паркур с нарастваща трудност. Паркур- майстор ще бъде Валентин Рангелов от ККС „Монтана“. Не се изисква такса за участие в паркурите.

На 23 май, неделя отново от 10:00 ч ще започне вторият състезателен ден в село Крива Бара. Тогава ще стартират поне четири гари с чистокръвни коне в бегови гонки на различни дистанции.

Своеобразна кулминация на конния маратон ще бъде тегленето с тежковози. Те ще се мерят и разпределят по категории с коне от 430 до 1100 кг. Дължината на трасето, покрито с пясък, за тях е 30 метра, а контролното време 3 минути.

Организаторите са осигурили голям награден фонд, както подобава за този аристократичен спорт, като средствата за дарение от спонсори- местни фирми и земеделски производители.

„ Животът продължава ! Това е мотото на тазгодишния събор. Минахме през  какво ли не, но е време да проявим воля и да покажем, че заедно сме по-силни.  Хора и коне бяха в дълъг принудителен запор. Здравната обстановка ни дава всички шансове да се разгърнем, да вдъхнем кураж и надежда. Ако си лидер, трябва да намериш начин да дадеш на хората вяра, да събудиш волята им за живот. Ние от община Брусарци каним мало и голямо на събор, който ще отбележим с двудневни конни състезания.“, споделя Наташа Михайлова, кмет на община Брусарци, която е един от големите почитатели на конния спорт.

Телефон за записвания и информация: 0886 885 604.

 
2021-05-18 09:20:16