Музей стана сцена за млади врачански рецитатори

Музей стана сцена за млади врачански рецитатори

В деня на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий, ученици от СУ „Никола Войводов” – Враца,  изпълниха двора пред къщата на видния врачански възрожденец Никола Войводов с история, поезия, духовност и много емоция.

За поредна година от средното училище, чийто патрон е Никола Войводов, провеждат свой училищен рецитал на това знаково за тях и значимо за всички врачани място в сърцето на град Враца.

Тазгодишният конкурс рецитал премина под мотото „С история и поезия” и бе част от програмата за 40- годишния юбилей на най- младото училище в града ни.

По традиция, учениците и учителите, със съдействието на ръководството на СУ „Никола Войводов”, се погрижиха за двора и къщата на своя патрон. След като вандалските прояви на това историческо място бяха отстранени: стените боядисани, счупените стъкла подменени, тревата окосена, а храстите оформени и подрязани,  дворът на къщата музей се изпълни със завладяващи изпълнения на възрожденска поезия.

Повече от тридесет ученици, разпределени в три възрастови групи, се съревноваваха в общоучилищния кръг на рецитала „С история и поезия”. Те бяха оценявани от компетентно жури в състав: Петя Николаева – дългогодишен експерт по български език и литература, Любка Тончева – артист оркестрант и Надя Белева – старши учител по български език и литература.

Талантливите рецитатори от СУ „Никола Войводов” бяха заслужено аплодирани от публика  - съученици, учители, родители и граждани, които привлечени от детските гласове и любимите стихове се присъединиха към събитието.

Във времето, през което журито обсъждаше изпълненията в съответните възрастови групи, в двора на къщата музей звучаха възрожденски песни в изпълнение на вокална група „Музикална магия” при СУ  „Никола Войводов”, а деветокласнички от училището изпълниха „Къде си вярна ти, любов народна” на есперанто. Със запомнящо се изпълнение в училищното събитие се включиха и родители. Народна песен изпълниха представители на три поколения в едно семейство – Емили и Алекс Бецински пяха заедно със своите майка и баба.

Директорът на СУ „Никола Войводов” – Снежанка Каменова, не пропусна да поздрави присъстващите. Тя сподели, че въздействащите изпълнения на учениците са я развълнували и я правят горда.

Най- емоционалната част на събитието, разбира се, беше обявяването на победителите в конкурса рецитал. Те бяха обявени от председателя на журито – Петя Николаева, която лично връчи на спечелилите грамоти и предметни награди, подсигурени от училището.

Победители в трите възрастови групи станаха съответно: Вилян Вачев от 4.б клас, Преслава Бельовска – 5.г и Севгинар Огнянова от 12.а клас.        

 

 


2
3
4
5
6
7


2021-05-12 16:01:02