С дистанционното отчитане клиентите плащат само изразходваната енергия

С дистанционното отчитане клиентите плащат само изразходваната енергия

Инж. Михайлов - директор на „Топлофикация Враца“ 


„Клиентите ни вече определено предпочитат дистанционното отчитане. Тепърва процесът на подмяна на уредите ще се ускорява и ще обхваща все повече потребители. След приетите промени в Закона за енергетиката всички уреди за дялово разпределение, монтирани след 25 октомври 2020 г., трябва да бъдат с дистанционно отчитане. До 1 януари 2027 г. всички устройства, които вече са инсталирани, трябва да бъдат заменени.“, заявява инж. Радослав Михайлов, директор на „Топлофикация Враца“.

„Преминаването на дистанционно отчитане е изцяло в интерес на потребителите, защото по този начин те ще плащат ежемесечно стойността на това количество енергия или вода, което реално са потребили. Това е инвестиция, която се прави веднъж на 10 години и с нея се постига  предвидимост на разходите.“, казва инж. Михайлов. По думите му данните се пренасят автоматично от устройството за отчет в софтуера за разпределение, така че няма риск за човешка грешка. „Друго голямо предимство е, че отпада неудобството за насрочването на отделни дати за отчет и влизане в жилището на потребителите. Така няма да се отнема от времето на абонатите си и да се налага да отсъстват от работа, за да осигурят достъп на инкасатора.“, допълва директорът на предприятието.

„Най-подходящият момент за подмяна на водомери, както и на разпределители, с дистанционни такива, е след спирането на парното.“, допълни инж. Михайлов. Той обясни, че за клиентите, които до момента не са монтирали радио уреди, законът предвижда задължително поетапно преминаване към дистанционни уреди за разпределение на топлинната енергия. Тук попадат всички топломери, разпределители и водомери за топла вода

Инж. Радослав Михайлов обясни, че преминаването към дистанционен отчет може да стане след решение на общото събрание на етажните собственици. „2/3 от тях трябва да подпишат протокол за решение за  преминаване  към дистанционно отчитане. После се упълномощава лице, което да подпише договора с нас. Това е процедурата, нормативно уредена в Наредбата за топлоснабдяване.“, посочва инж. Михайлов. Той заяви, че след като тези изисквания бъдат спазени, ще се премине към монтажа на дистанционни уреди за дялово разпределение във всички имоти към абонатната станция.

Директорът на „Топлофикация Враца“ заяви, че централното отопление си остава най-удобният, евтин и сигурен начин за отопление. Независимо от трудната икономическа ситуация заради пандемията, хората  предпочитат централното отопление. „През изминалата година немалко жители на Враца избраха именно парното, за  да отопляват домовете си. За нас това е израз на голямо доверие и ние ще продължаваме да работим, за да го оправдаем.“, споделя инж. Михайлов.
2021-05-11 10:37:39