Военна техника на НАТО ще премине през Северозапада

Военна техника на НАТО ще премине през Северозапада

Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност от днес, ще се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, преминавайки през територията на нашата страна, за да се включат в ученията на Алианса "Steadfast Defender  - 21" и "Noble Jump - 21". Транзитно преминаващите формирования ще бъдат ескортирани от служба "Военна полиция", съобщават от Министерството на отбраната.

Албанските военни колони с личен състав и военна и спомагателна техника ще влязат в страната днес през ГКПП "Кулата" и ще продължат към военно формирование 28 610 - София, където ще пренощуват. Утре (11 май) албанските военни ще поемат към  Мездра и Видин и ще напуснат страната през ГКПП "Дунав мост 2". Учението на НАТО "Steadfast Defender  - 21" започва през този месец и целта му е да се провери готовността и военната мобилност на НАТО  чрез развръщане на съюзни сили по суша и море от Северна Америка до Черноморския регион и край бреговете на Португалия. В него участват Албания, България, Канада, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и страните-партньорки на НАТО Финландия и Швеция.

"Steadfast Defender  - 21" ще бъде първата мащабна проверка на адаптираната командна структура на НАТО с участието на две нови командвания - Съвместното логистично командване със седалище в Улм, Германия, и Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк, САЩ.
2021-05-10 13:54:45