За 30-ти път Мездра празнува на Гергьовден

За 30-ти път Мездра празнува на Гергьовден

Мездра чества двоен празник на днешния 6 май. За 30-а поредна година жителите и гостите на града отбелязват Деня на Мездра. На този ден е и храмовият празник на енорийската църква "Св. Георги Победоносец" и съборът на селището.

Честването на празника започна с литургия в храм "Св. Георги", отслужена от иконом Данаил Цинцарски.

На градския площад „България“ се състоя ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Поздрав към присъстващите отправи кметът Иван Аспарухов.

„Трябва да бъдем винаги заедно, както сме го правили дълги години. Благодаря на бивши и настоящи общински съветници, на гражданите, че винаги сме показвали единство във вземането на решения, които са били за благото на нашия град. Благодаря за доверието и за това, че ни товарите с отговорности и ние в новите демократични времена търсим решения за тях. Благодаря на бизнеса, който в тази тежка пандемична обстановка работи и успяхме да запазим голяма част от работните места и да снижим безработицата“, каза в словото си Аспарухов.

Кметът благодари и на работещите в социалната сфера, като в момента се оказва грижа на 1200 човека в общината. Особено внимание бе обърнато и на ангажираните в сферата на спорта, културата, изкуствата и образованието, че полагат усилия за съхраняване на традициите.

„Ще продължим да развиваме нашия град и община, да подобряваме образованието и да бъдем все така заедно и съпричастни в името на развитието не само на нашия град, но защо не и на държавата. Бъдете здрави и нека Свети Георги да пази вас и вашите семейства! Честит празник“, каза още Иван Аспарухов.

В празничната програма се включиха Ева Христова и Данита Павлова, възпитанички на вокалния педагог Тони Яшова. Рецитал за Мездра по стихове на Рени Митева представиха възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител Лилия Христова. Детски танцов състав „Мездренче“ зарадва присъстващите с народни хора.

Събитието уважиха народният представител Мирослав Аспарухов; председателят на местния парламент Яна Нинова; зам.-кметовете на Община Мездра Нели Минева, Николина Кътовска и Цеца Костова, кметове на села и десетки граждани.

Тържествената програма продължава тази вечер с концерт на музикална формация „Жарава“ и народния певец Николай Славеев.

 

С това официално бяха открити 47-те Празници на културата "Мездра-май", които ще продължат до края на месеца. Програмата на ежегодния форум включва повече от 20 културни, обществени и спортни прояви - концерти, изложби, премиери на книги, краеведски четения, рок фестивал и Фестивал на средновековните традиции, бит и култура, турнири по футбол, хандбал, лека атлетика и др.

 
2021-05-06 11:10:28