Корнелия Нинова: На 5-ти получаваме мандата и го връщаме

Корнелия Нинова: На 5-ти получаваме мандата и го връщаме

Всеки загубен ден в опити за правителство продължава живота на кабинета Борисов

 

„Ние 4 години се борим за промяната на модела на управление на ГЕРБ и Борисов, но на последните парламентарни избори по-голяма част от българските граждани видяха в Слави Трифонов и "Има такъв народ" възможност за промяна. Изразихме предварително подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която беше отхвърлена. Имаме предварително заявена позиция от трите нови политически субекти, че няма да подкрепят правителство на БСП. Трите нови партии показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят. В тази ситуация, въпреки желанието за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка, и с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията веднага след заседанието на Националния съвет, на което колективният орган реши как да се действа с проучвателния мандат за съставяне на правителство.

 

Корнелия Нинова информира, че другата възможност, която Националният съвет е избрал с голяма мнозинство - 108 гласа на 5 въздържали се, е била веднага мандата да бъде върнат: „Това означава шанс за президента Радев да поеме управлението на страната. При избора дали да вземем мандат и да се бавим, и да продължава управлението на Борисов или да върнем бързо мандата, и управлението на страната да се поеме от президента Радев със служебен кабинет - избрахме второто. Още повече, че президентът Радев при откриването на сесията в парламента заяви, че е готов със служебен кабинет.

Вярваме, че с днешното си решение даваме възможност на един качествен, професионален, служебен кабинет, съставен от честни и почтени хора, да преведе през тези месеци страната през кризата. Това беше и окончателното решение на Националния съвет - на 5-ти получаваме мандата и го връщаме.”

Нинова коментира, че се отива на предсрочни избори, а отговорността, за което трябва да бъде понесена от т.нар. нови политически субекти, на които хората са възложили огромни очаквания и надежди, а те са ги пропилели: „Отиваме на избори с желание, с усилия, които ще положим, да убеждаваме и да показваме, че БСП е истинската промяна и че няма да допуснем тя да бъде подменена, промяната да не стане подмяна.”

 
2021-05-02 08:27:30