Врачански прокурори излязоха на мълчалив протест

Врачански прокурори излязоха на мълчалив протест

На мълчалив протест излязоха прокурорите и следователите от Врачански съдебен район. Преди минути те се събраха пред сградата на съдебната палата в града под Околчица. Основното искане е отстояване на правата на Прокуратурата и тя да остане част от съдебната система. Това заяви обвинител номер едно във Враца Владимир Сираков. Отделянето на държавното обвинение от съдебната система е нарушаване на правата на държавата, допълни шефът на районната прокуратура Камен Каменов.

Своята позиция срещу готвените законопроекти за промени в закона за съдебната власт, конкретно на Спецпрокуратурата и спец съдилищата е изпратена до всички отговорни институции в страната. Становището на държавните обвинители вече е изпратено идо президента Румен Радев. В него се изразява тревога за състоянието на върховенството на закона в Република България и реалната опасност за нарушаване на Конституцията с готвените промени.

„При липсата на аргументи в обратна посока, както и при обективно съществуващото високо признание от страна на международните партньори, дали този спонтанен порив не е директна намеса в работата на независимата съдебна власт? Дали не обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?”, питат в становището си прокурорите.


1
2


2021-04-29 11:34:22