Мартин Петров с приз на името на алпиниста Атанас Скатов

Мартин Петров с приз на името на алпиниста Атанас Скатов

Видинчанинът Мартин Петров беше удостоен с грамота на името на алпиниста Атанас Скатов.

През 2020 г. Петров изкачва първенецът на Европа, Монблан (4810м). Зад това негово начинание стои благотворителна кауза - продължение на кампанията "Поход срещу диабета". Инициативата стартирана от Лайънс Клуб Видин под едноименния надслов, има за цел да събере средства, с които да се закупят сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар и ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1. Мартин Петров, който е член на Туристическо дружество "Бонония",  решава да продължи каузата по този нетипичен начин, като се изкачи до най-високата точка в Европа.

Петров управлява едно от най-големите предприятия в региона. Възпитаник е на Американския университет в България, член на „Лайънс клуб“ – Видин и на управителния съвет на туристическо дружество „Бонония“, инициатор и благодетел на редица благотворителни инициативи в крайдунавския град.

„Това е един от най-скъпите ми призове, които съм получавал, някога. Искрено благодаря на всеки един от вас. Една част от вас може би знаят, че познавах лично Атанас Скатов. Срещата ни във Видин, за мен беше истинско вдъхновение. Да се докоснеш до човек като Атанас Скатов е незабравим момент, който преобръща представите на всеки, сподели Петров. И добави: „Моето послание към всички хора е, да не забравяме и преди всичко да бъдем човеци, които да живеят в синхрон с заобикалящата ни околна среда, защото в природата няма почивен ден! А за всичко останало, ще се опитам да перифразирам думите на Атанас Скатов в едно от последните му послания преди да остане завинаги на върха: "Моля, всички да се въоръжим с много търпение, положителни мисли и много силна вяра, и тогава няма как да не успеем да победим."

Събитието беше съпътствано и с награждаване на победителите от екоконкурса "Старопрестолен Видин", който се провежда без прекъсване от до 1997 година, организиран от Туристическо дружество "Бонония" и Сдружение "Активно общество". Голямата награда - "Златният рог" беше връчена на победителката Мария Владиславова от Мартин Петров. Наградата е създадена по идея на скулптора Ставри Калинов.
2021-04-24 08:35:54